Въпреки факта, че длъжностните лица в ЕС успяха да постигнат дългоочакваното споразумение за втори гръцки спасителен план в малките часове във вторник, предотвратявайки по този начин хаос в страната, въздействието върху пазарите, е съвсем умерено.

След тринадесет часа преговори финансовите министри на Еврозоната одобриха 130 млрд. евро спасителен пакет за Атина, която в замяна се съгласи на допълнителни бюджетни съкращения, намаляване на минималната работна заплата, съкращения в здравеопазването както и разходите за военни цели. Частните облигационери са били убедени да поемат по-големи загуби, докато ЕЦБ взе решение да остави печалбата си от гръцки покупки на облигации на националните централни банки в ЕС, допринасяйки по този начин за намаляване на дълга с 5,5%.

Независимо от това, пазарната реакция на сделката беше по-скоро безразлична. EUR / USD спадна чак до 1,3200, докато Европейските акции паднаха. Германския DAX 30, Френският CAC 40 и Eurostoxx 50 са намалели с около -0,6%. Основният губещ е гръцкият ATHEX, който спадна с -4.42%.

EUR / USD

Двойката завърши сесията с повишение, но не успя да преодолее преградата при ниво 1.3300 , това е независимо,че се подкрепя от приказките на руските имена за оферта в ранната търговия. Най-новият спасителен план за Гърция ще изисква частните кредитори на Гърция да предприемат по-големи отстъпки върху номиналната стойност на техните 200милиарда евро в стопанството отколкото първоначално се съгласиха. Допустимото отклонение от номиналната стойност на частния гръцкия дълг ще бъде над 53%. В резултат от предприетите мерки, кредиторите сега приемат, че брутният дълг на Гърция ще спадне до малко над 120% от БВП до 2020 г., от около 164%, в момента според длъжностните лица. Въпреки това, както е отбелязано от анализаторите в тройката в последния им доклад за устойчивостта на дълга - "... има значителни рискове. Като се има предвид високото потенциално ниво и делът на платимия първо поред дълг, перспективите за Гърция, да бъде в състояние да се върне на пазара в годините след края на новата програма са несигурни и изискват повече анализ ".

GBP / USD

Въпреки по-добрите от очакваните данни за публичните финанси, двойката се установи по-ниско. В последните етапи на сесията двойката се търгуваше малко под психологически важното ниво на 1,5800, като подкрепа се вижда при 21DMA линия на 1.5773 и след това в 100DMA линия при 1,5693. Не се наблюдават особени новини по отношение на Великобритания и вместо това до известна степен споразумението на министрите на финансите на ЕС за гръцкия дълг е основната движеща сила. По отношение на другите технически нива, нива на съпротива се виждат в 200DMA линия при 1,5913, следвана от 21Day Bollinger ниво 1,5918.

USD / JPY

Двойката не успя да се възползва от докладите, че министрите на финансите на ЕС най-накрая се съгласиха с гръцкия спасителен план и вместо това се установи по време на сесията почти без промяна. Имаше малко по отношение на конкретни коментари, в Япония, обаче японския министър на финансите Азуми заяви, че Г-20 все още не е на етап,в който да може да реши суми за финансиране за МВФ, повтаряйки, че Япония и Китай споделят виждането,че Европа може да направи повече усилия срещу кризата.

ИП Евро-Финанс АД, Отдел Международни Финансови Пазари

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.