В опит да заостри вниманието върху евентуалните проблеми, които въоръжен с ядрени оръжия Иран би представлявал за Запада, Израел обяви, че до три години Техеран вероятно ще има ракета, която ще може да порази Източното крайбрежие на САЩ.

Джефри Хелер от Reuters информира, че в момента се смята, че най-далекобойната ракета на Иран е с обхват около 2 400 км, което е доста по-малко от разстоянието до САЩ, но пък врагът на Иран Израел е напълно в нейния обхват.

Оценката на министъра на финансите на Израел Ювал Стейниц за оръжията за масово поразяване на Иран беше дадена в интервю за CNBC и тя съвпада с доклад на Министерството на отбраната на САЩ от 2010 г., в който също се казва, че до 2015 г. Иран може да има ракета, която да достига до САЩ.

Стейниц казва: "Те работят в момента и инвестират много милиарди долари, за да разработя междуконтинентални балистични ракети.

По наша оценка до 2-3 години те ще имат първите си междуконтинентални балистични ракети, които ще могат да достигат Източното крайбрежие на САЩ. Тяхната цел е да поставят под пряка ядрена балистична заплаха Европа и САЩ."

Израелският вицепремиер Моше Яалон пък заяви, че Иран работи по далекобойната си ракета във военната база, която беше разтърсена от експлозия през ноември 2011 г.