Руснаците може би скоро ще могат да купуват в магазините си консерви от тюленско месо, което би позволило да се намали популацията на тези перконоги морски бозайници, консумиращи твърде много риба, заяви пред АФП руски експерт, съобщава БГНЕС.

"Ние разработихме технологии, позволяващи да се произвеждат консерви от месото, сърцето и черния дроб на тюлените", обясни Зинаида Леденьова от изследователския институт Гипрорибфлот, специализиран в областта на риболова.

Според нея в последно време популацията на тюлените се увеличава с много бърз темп.

"Тюлените консумират повече риба, отколкото е обемът на промишления риболов", подчертава Леденьова.

Очаква се проектът да бъде много полезен и икономически изгоден.

Институтът е получил лиценз и сега очаква одобрението на руската Федерална агенция по риболова, за да започне производството и пласмента на тези консерви.