България започва преговори за намаляване на цената на синьото гориво по текущите договори за доставка, заяви енергийният министър Трайчо Трайков след среща с председателя на Съвета на директорите на “Газпром“ Алексей Милер.

В срещата участва и премиерът Бойко Борисов. Шефът на "Газпром" си тръгна без изявления, предаде „Фокус”.

"Целта ни е до 1-2 месеца да имаме решение по този въпрос, но това се отнася само за периода до края на 2012 година", обясни министърът. "По бъдещите договори за доставка на природен газ, ние потвърдихме позицията си, те да се сключат в съответствие с принципните договорености от лятото на 2010 година, при които взаимоотношенията са директно между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" без посредници. Ще се вземат предвид новите тенденции при изчисляването на цената, това означава да има компонента за спотовата цена и като цяло да се намали обвързаността с нефтения пазар", каза още Трайков.

По "Южен поток" общата ни цел е да приключим предварителните дейности, така че към ноември да можем да вземем окончателно инвестиционно решение за българския участък, каза още министърът на икономиката и енергетиката, цитиран от БГНЕС.

От своя страна Алексей Милер отказа всякакви изявления.