Ръководителите на страните от ЕС решиха на тазвечерното си заседание в Брюксел да отложат за септември решението за евентуалното влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство.Така двете страни все още остават блокирани пред вратата на това европейско пространство, за което няма нужда от паспорт. Отлагането се дължи на противопоставянето на Холандия, съобщи БГНЕС.

Преди началото на срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че темата за него не съществува, след като България е изпълнила абсолютно всички изисквания.

Все пак София и Букурещ бяха подготвени за отказа заради позицията на Холандия, която счита, че те не са постигнали достатъчно напредък в контрола на своите граници и в борбата срещу корупцията. Те обаче се надяваха да получат поне гаранция за "зелена светлина" това лято. В крайна сметка решението бе отложено за септември.

Днес 25 европейски лидери ще подпишат в Брюксел Фискалния пакт за бюджетна дисциплина на държавите с обща валута.

Премиерът Бойко Борисов отново подчертае, че няма да участва в евентуално уеднаквяване на данъците, като за целта България внася и декларация, с която държи данъците да останат приоритет на всяка една страна.

Междувременно Франция призовава за данъчна хармонизация като знак на солидарност между страните в еврозоната. Това каза френският посланик у нас Филип Отие по време на публична лекция в София, предаде БНР.

Има разногласия между Франция и България по повод идеята за хармонизиране на данъците, призна посланик Отие. Той обаче допълни: Кристалина Георгиева беше казала, че конкурентоспособността на една държава не може да се основава само на данъчната й система. Тук става дума още за качеството на работната сила, на образованието, на правовата държава и ефективната съдебна система.