Данъчните власти в Италия, подели активна борба срещу бича, наречен укриване на данъци, обявиха, че са открили миналата година над един милион недвижими имоти "фантоми", които никога не са били декларирани и биха могли да внесат в държавната хазна близо 472 милиона евро, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Италианските данъчни служби поведоха операция за регулиране на имоти, които никога не са били декларирани в кадастъра, известни като къщи фантоми. Те са установили, че за данъчните служби досега са били неизвестни 1 081 698 имота, се посочва в комюнике на финансовото министерство, публикувано на сайта му. Операцията е със значителен ефект за възстановяването на отклонените средства от плащане на данъци, се допълва в комюникето.

За да разкрият измамниците, данъчните са публикували "снимки на кадастърните карти, направени от въздуха и с висока резолюция". Най-много къщи "фантоми" са разкрити в Неапол, Козенца, Салерно и Реджо Калабрия в южната част на Италия. Миналата година борбата срещу укриването на данъци позволи да бъдат събрани 12 милиарда евро, според данни на правителството в Рим.