Тези, които знаят как да трупат състояние, разбират, че всеки лев, който харчат, трябва да бъде разглеждан като инвестиция. В тази насока трябва да се гледа алтернативната цена на всеки потребен лев.

Казано по друг начин, когато хвърляте пари на вятъра, вие се лишавате от ценната възможност да инвестирате в нещо, което да ви носи доход в бъдеще. А ето и някои от най-големите разходи, чиято алтернативна цена е твърде висока.

1. Нова кола

Купуването на нов автомобил е едно сериозно решение, но се определя като едно от най-лошите от инвестиционна гледна точка. Защо?

Автомобилът е амортизиращ се актив. С възрастта стойността му намалява бързо и значително. Вероятността автомобил за лична употреба да поскъпне е много малка.

В добавка към финансовите плащания, тази "инвестиция" трябва да бъде застрахована, поправяна и поддържана.

Много хора обаче неправилно гледат на автомобила като на символ на някакво социално положение.

Ако си купите нов автомобил, над 10% от стойността му ще бъдат загуби като амортизация за първата година, а с излизане от автосалона и цената му пада с между 20 и 40%. В тази насока купуването на кола, която е поне на една година, ще предотврати точно тази загуба.

Да не говорим за формите на „изнудване“ от страна на производителите, които най-вероятно ще ви задължат през първите години да поддържате возилото в техните сервизи (за да ви важи гаранцията), където цените на услугите са често в пъти по-скъпи в сравнение с регулярните неоторизирани сервизи.

2. Апартамент за отдаване под наем с кредит

Може да ви изглежда добра идея да печелите от наем, а настоящите ниски цени на имотите да ви се струват добра възможност. Такава инвестиция обаче не бива да правите, ако нямате спестени средства, а смятате да ползвате кредит.

Не забравяйте, че ниските цени на имотите вървят с ниски нива на наемите. Към настоящия момент доходността от отдаване под наем на най-добрия пазар – този в столицата, е при ниво от под 5%. Това е изчислено при пълна заетост, тоест в случай че имате постоянни наематели целогодишно.

Най-ниският годишен процент на разходи (ГПР) по ипотечни кредити е около 8-9%, което със сигурност ви прави губещ още след покупката на имота.

Към това трябва да добавим и допълнителните разходи, свързани с покупката (адвокати, нотариуси), обзавеждане, данъци, разходи за поддръжка, както и да случите на наематели, които редовно ще си плащат наема и ще са добросъвестни ползватели.

Търсенето на доход от наем, без визия за капиталова печалба от поскъпване на имота, прави подобна инвестиция изключително неефективна.

3. Свръхнова технологична джаджа

Купуването на нови технологични продукти, които излизат на пазара, е изключително скъпа и не особено добра инвестиция.

За това да сте сред първите, които ползват новия свръхмодерен продукт, ще платите сериозна премия, а е многовероятно той да не ви върши работата, която сте очаквали.

Първо този род продукти не са достатъчно тествани от потребителите, няма достатъчно потребителски мнения и съвети, които да ви помогнат да разберете дали ще извлечете ползите, които очаквате.

На второ място при новаторските продукти често умишлено се залагат капани за потребителите, като специален софтуеър или хардуеър, които значително ограничават ползващите ги.

Друг аспект са скъпите аксесоари и поддръжка на такива устройства, както и значителната им амортизация в технологичен план.

След тези продукти бързо излизат по-евтини аналози, което автоматично оказва низходящ натиск и при тях след между 4 и 10 седмици.

4. Депозит при наличие на кредити

Много хора, които не са склонни да поемат риск с инвестиции, предпочитат да направят депозит. Това се прави често, включително и от хора, които имат значителни кредитни експозиции.

Със сигурност няма как да получите по-добър доход от депозит в сравнение с разходите, които правите по налични кредити. Затова никога не правете тази грешка, а вместо това използвайте спестените средства за намаляване на кредитите си.