Хората на средна възраст са върхът на еволюцията, защото са идеално адаптирани да служат на семейството и обществото, обяви д-р Дейвид Бейнбридж от университета на Кембридж.

Хората на 40 и 50 години може да страдат заради натежаващата фигура или излизането от детеродна възраст, но тези промени са ключът към успеха на човешкия вид. Те далеч не са прехвърлили зенита, защото имат жизненоважна роля в обществото, която не може да бъде изпълнена от по-младите, твърди д-р Бейнбридж, предаде БТА.

Умствените способности на 60-годишните не намаляват, макар и кожата им да повяхва и зрението им да отслабва. Хората са почти уникални сред животните по това, че жените загубват способността си да имат деца по средата на живота си, като след това им предстоят поне 20 години цветущо здраве.

Като им остават верни, мъжете всъщност също се отказват от възможността да имат деца. Видът ни обаче е толкова сложен, че от възрастните се очаква много повече от това да раждат и отглеждат поколение.

"Средната възраст е контролиран и програмиран предварително процес не на упадък, а на развитие – на мнение е д-р Бейнбридж. – Многостранната роля на хората на средна възраст в човешкото общество е толкова сложна, че може да се каже, че те са най-внушителните живи същества, получавани с естествен подбор”.

Възрастните жени може да натрупват килограми, но от еволюционна гледна точка, това е позволявало на предшественичките ни да ги използват като резерв в тежки времена и да оставят повече храна за младите. За разлика от общоприетите схващания много праисторически хора са надхвърляли възрастта от 40 години и с поколенията те са се превръщали в опитни глави на семейство и са предавали уменията си на по-младите, заедно с културата и традициите на обществото си.

Това още е така в някои примитивни общества, докато на Запад хората на средна възраст са на ръководни длъжности в службата. Някои умствени способности, като скоростта на реакциите, наистина намаляват, но те се компенсират с различно използване на мозъка, което подобрява други умения като дългосрочно планиране и управление на проекти.