Яйцата на едро продължават да поскъпват
През тази седмица яйцата поскъпнаха на едро с три стотинки - до 33 стотинки за брой.
По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) цената на яйцата на едро се движи от 22 стотинки в Сливен до 39 стотинки в София.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се повиши през тази седмица до 1.531 пункта, съобщиха от ДКСБТ. През 2011 г. ИТЦ се покачи до 1.536 пункта през април.
Кравето сирене поскъпва с 0.2 на сто и се продава по 4.96 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша", се търгува средно по 10.32 лв./кг - с 0.3 на сто по-евтино от миналата седмица.
Олиото поскъпва с 1.7 на сто, до 2.45 лева за литър.
Каймата се продава по 4.86 лева за килограм - с 0.6 на сто по-евтино от миналата седмица. Захарта поевтинява с една стотинка, до 2.11 лева за килограм, информират от БТА.
Брашното, тип "500", поскъпва с 1.1 на сто и се търгува по 0.90 лева за килограм.
Краставиците поевтиняват през тази седмица с 12.1% - до 2.99 лева за килограм, а оранжерийните домати се търгуват без промяна - по 1.91 лева за килограм.
Цената на зелето се запазва 0.58 лева за килограм на едро. Българските картофи поевтиняват с 6.7 на сто, до 0.42 лева за килограм.
Вносните картофи поскъпват с 1.9 на сто и се продават по 0.53 лева за килограм.
Портокалите поевтиняват с една стотинка, до 0.91 лв./кг, а цената на лимоните се качва с 2.3 на сто, до 1.35 лева за килограм.
Цената на мандарините се увеличава с 0.8 на сто - до 1.26 лв. за килограм. Ябълките се продават средно по 1.01 лева за килограм.