Деветнайсет процента от всички безработни са млади хора на възраст до 29 години. Това съобщи Камелия Лозанова, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, цитирана от БНР. Данните са от началото на 2012 година.

Лозанова уточни, че тези 19% се равняват на 70 000 младежи, които сега са без работа. Трудно се реализират млади хора без квалификация и с ниска степен на образование.

Най-търсени остават компютърните специалисти. В края на лятото и началото на есента Министерството на труда и на социалната политика и на Министерството на здравеопазването започват стажантски програми. Търсят се 600 висшисти за 400 лева месечно, като стажът ще е с продължителност до 9 месеца.

Националните дни на кариерата се провеждат от тази сутрин в зала "Арена Армеец" в София. Над 100 фирми търсят своите стажанти. Това е 11-о издание на форума.

Компютърни специалисти и експерти с познания по редки езици са най-търсени сега на пазара, разказа и Светлозар Петров, управител на "Джоб Тайгър" и организатор на дните на кариерата.

Преди 10-12 години, стажанти търсеха главно представителство на чужди фирми в България, понеже те имат тая традиция от света и съответно я бяха пренесли и тук.

Към ден днешен вече и чужди, и български фирми, големи и по-малки, намериха за правилно да работят с млади хора, активно да ги търсят и да им предлагат места.

В момента се търсят хора, владеещи чужди езици и IT-специалисти.

В България примерно много малко се изучават скандинавски езици, а има търсене за такива. Сравнително малко хора знаят източни езици, примерно китайски, японски, има търсене и за такива.