Подпорни стени едва крепят земята под бунгалата на къмпинг “Ахелой”. Няма ли ги - всичко като свлачище ще се сурне и ще потъне в морето. За плаж в източната част на култовия къмпинг вече никой не говори. Той просто е изчезнал.

“От година и половина морето ръфаше пясъчната ивица, но последната буря я довърши”, въздишат местните хора. Действително в северната част няма нито сантиметър пясък.

Само на едно място, в посока към Поморие, като по чудо се е спасила малка ивица. Там трябва да се натъпчат туристите от “източните бунгала”. Ако ли не - да палят колите и да търсят широки ивици в Поморие и Слънчев бряг.

Пред “Труд” кметът на Поморие Иван Алексиев обясни, че започват спешно укрепване на брега на къмпинга. “На прага на летния сезон сме, няма какво да чакаме”, отсича той. Общината вече е изпратила писмо до Комисията по бедствията и авариите.

350 000 лв. са нужни само за къмпинга на Ахелой, обясняват от общинската администрация. Първо ще се укрепи брегът и в морето ще се направят буни, които да спират силните вълни и евентуално да създадат нов плаж.

Старите подпори не стават, всеки момент ще рухнат. Буните също ги няма, морето ги е унищожило след последната незапомнена буря. Затова ще се правят наново, ще бъдат много по- дълги от досегашните. Остава и надеждата да се насложи пясък по естествен път. Друг начин засега няма.

Тази година в къмпинга на Ахелой се очакват швейцарци. Хората, които трябва да ги посрещнат тук се притесняват, защото искат да им предложат не само удобства в бунгалата и добра кухня, но и хубав плаж. Последното поне за момента изглежда трудно постижимо.

“Едно време тук идваха туристи от целия соцлагер. Ахелой и близкият къмпинг бяха хит сред курортите. За Равда никой не беше чувал. А сега какво стана - в Ахелой туристи няма, защото няма плаж”, косят се местните.

Морското градче наистина няма плажна ивица и затова никой не дава квартири. Само тук- там местните се наемат да хазяйстват на смешно ниски цени - по 4 - 6 лева за легло.