Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на директора на ТП „Държавно горско стопанство – Пещера” за избор на застраховател.

Обществената поръчка искала от един и същи изпълнител и общи и животозастраховки, на което условие отговаряли само обединенията от застрахователни компании. В същото време за победител в конкурса била излъчена компанията Лев Инс, която не отговаряла на горното условие.

Предметът на поръчката носи дългото име „Процедура за предоставяне на услуги по застраховане за 2012 г. на: „Автокаско”, „Гражданска отговорност” на МПС, собственост на ЮЦДП Смолян, ТП „ДГС - Пещера”, „Злополука на местата в МПС” за сухопътни превозни средства”, „Имущество – пожар и природни бедствия”, застраховка „ГО при притежаване и ползване на огнестрелно оръжие”, „Живот и злополука” на персонала, изпълняващ функции по опазване на горски територии, застраховка каса”.

Производството на КЗК установило, че предметът на обществената поръчка обективно не може да бъде изпълнен от едно юридическо лице – застраховател поради лицензионния режим, заложен в Кодекса за застраховането, който не допуска един и същ застраховател да извършва общо и животозастраховане. Зададеният предмет на поръчката ограничава кръга на участниците, като го свежда единствено до участие на обединения.обявяване класиране и определянето на изпълнител на обществена поръчка за застраховане.

Комисията освен това счита за незаконосъобразен както предмета на поръчката, така и избора на „Лев Инс” АД за изпълнител, който не е способен да съвместява двата вида застраховане и по този начин не отговаря на условията за допустимост за участие.

Поради описаните недостатъци на процедурата, които не могат да бъдат отстранени без да се променят и условията в нея, КЗК смята, че същата следва да бъде прекратена.