Преди да говорим за индексните фондове и техните предимства, със съжаление трябва да отбележим, че те са изключително слабо застъпени у нас, което ги прави не особено популярна алтернатива сред инвеститорите (с наличието на едва два такива).

Тези фондове имат редица предимства в сравнение с традиционните взаимни фондове у нас, а ето и някои от тях според изданието usnews.com, които определено могат да изплашат традиционните инвестиционни схеми представени у нас:

1. Индексните фондове набират скорост в световен мащаб

Според прогнози инвестициите в този род пасивни фондове достигат 2.3 трлн. долара.

2. Те имат по-висока очаквана възвръщаемост

Много специалисти прогнозират, че този род фондове ще продължават да изпреварват по резултати активно управляваните фондове. На историческа база всички данни сочат, че при петгодишни цикли, основната част от активните фондове се представят по-зле от основните индекси.

Така тези фондове са изключително удачен избор за инвеститори без сериозни знания и умения, които имат спестовна насоченост и по-дълъг хоризонт в своята инвестиционна активност.

3. Индексните фондове са значително по-евтини

Отдавна не е тайна, че таксите и комисионите, събирани от активно управляваните фондове, са изключително високи. У нас те могат да достигат до 5% от инвестираните суми, без да има гаранции за бъдещ доход (каквато е и световната практика). При индексните фондове таксите за вход и изход са изключително ниски, което ги прави много ликвидни и достъпни за широката инвестиционна общност. Допълнително доходността на инвеститорите се натоварва от разходите на фонда, управляващ средствата.

В световната практика активно-управляваните фондове разпределят около 50-60% от постигнатия доход, като останалите отиват за покриване на значителните им разходи.

4. Индексните фондове са подходящи за развити и за слабо развити и ефективни пазари

Проблемът с ликвидността, който е основен за родния пазар, се решава до голяма степен с инвестирането в индексен фонд. Така инвеститорите няма да трябва да се разделят с голяма част от дохода си при излизане от относително по-слабо ликвидни позиции, които между другото са честа част от портфейлите на родните активно-управлявани фондове.

5. Индексните фондове се представят по-добре и при бичи, и при мечи пазари

В световната финансова практика доскоро съществуваше митът, че активно-управляваните фондове се справят по-добре при „мечи пазари“. Изследвания сочат обаче, че в четири от седем мечи пазара в САЩ от януари 1973 година насам, активно-управляваните фондове са били с по-лоши резултати от индексите.

В заключение можем да кажем, че предвид на липсата на възможност за търгуване с индекси на родната борса, както и набирането на скорост от този род фондове в световен мащаб, може би ще е добре родните финансови институции да се замислят върху предлагането на повече подобни продукти.