В Източна Европа все по-забележима става тенденцията към разделяне на страните на две групи в зависимост от темповете на възстановяване на икономиката им, показват данните на Виенския институт за международни икономически сравнителни анализи (WIIW).Докато в по-развитите в промишлено отношение страни като Чехия и Полша икономиката, независимо от доскорошната слабост на конюнктурата, продължава да расте, балканските страни и Унгария са заплашени от спад и стагнация.

„В Европа се забелязва възникването на нов вододел“, смята директорът на WIIW Михаел Лендсман. „Отслабването на икономическата конюнктура, което започна в Западна Европа още в края на 2011 г., през 2012 г. ще се прояви силно на Изток“.

Австрийските анализатори прогнозират, че ръстът в десетте влизащи в ЕС страни от Централна и Източна Европа през тази година ще бъде 1.5%, докато през ноември институтът очакваше растеж от 2.4%.

Без особен оптимизъм се отнася Лендсман и по въпроса за перспективите на региона в близките две-три години: „Анализът на възможното развитие на търсенето показва, че не следва да се очаква сериозен ръст“, заявява той. Според него в своята икономическа политика правителствата акцентират върху икономията на разходи, а домакинствата се оказват в състояние на неувереност и съкращават потреблението си. Така процесът на сближаване със Западна Европа видимо се забавя. При това може да се очаква и ръст на безработицата.

Всичко изброено не се отнася за три страни в региона- Полша, Чехия и Словакия, чиито икономики ще продължат да растат. Икономически спад около 1 % се очаква в Унгария и Словения, както и в кандидат-членката Хърватия.

В България ще започне стагнация, смята Лендсман