Със затоплянето на времето започва и работата по недовършените или изобщо незапочваните, но планирани, инфраструктурни обекти.

Началото на сезона на строителните дейности обяви лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.Тя съобщи, че за 5 април е насрочена първата копка на лот 4 от АМ „Струма” - в района на Сандански.

Договорът за строителството беше подписан на официална церемония в присъствието на министрите на регионалното развитие и на транспорта в Агенция „Пътна инфраструктура”, съобщи бТВ.

Павлова разкри, че в 15-километровия участък от аутобана ще има 17 съоръжения, някои от които са с цел съхраняване на флората и фауната в района. Лот 4, например, стана известен с това, че при строителството му е предвиден тунел за костенурки. „Това ще бъде една от най-екологичните магистрали в Европа”, изтъкна по този повод Лиляна Павлова.

Колегата й Ивайло Московски, оглавяващ транспортното министерство пък съобщи, че са договорени над 86 % от бюджета на Оперативна програма „Транспорт” – 3.4 млрд. лева, като около 1.8 млрд. са само за пътния сектор.

Според Московски все още предстои строителството на най-трудното – изграждането на лот 3 в района на Кресненското дефиле. Предвидено е то да започне през 2014 година.