Вижте откъде са получили имената си тези места, които в днешно време са синоним на лукс:

1. Мартас Винярд

Този остров, на който президентите на САЩ редовно почиват и който е дом на клана Кенеди, дължи името си на именития изследовател Бартоломю Госнолд, пише Mental Floss.

Госнолд успява да направи редица изключителни неща през краткия си живот. Той дава име както на Мартас Винярд, така и на Кейп Код. Той открива най-бързият начин да се стигне по вода от Великобритания до североизточното крайбрежие на Америка. Госнол наема Джон Смит за експедицията си за основаването на Джеймстаун.

Мартас Винярд е кръстен на дъщеря на Госнолд, която умира като дете. Първоначално името е било дадено на много по-малък остров. По-големият остров е бил наречен Мартинс Винярд, на името на капитана на кораба, с който е плувал Госнолд. В крайна сметка женското име се налага и за по-големия остров. Мартас Винярд е осмото най-старо оцеляло име на място в САЩ.

2 Бевърли Хилс

На човек му е простено, ако си мисли, че Бевърли Хилс е кръстен на жена на име Бевърли. Всъщност, името на този луксозен район на Лос Анджелис има дълга и странна етимология.

Районът, който днес се нарича Бевърли Хилс, се е състоял от няколко ранча, докато не бил закупен от 80-те г. на 19-ти век от хотелиерите Чарлз Денкер и Хенри Хамел. Тяхната амбиция била да превърнат мястото в подразделение на име Мароко. Голямата суша и икономическия срив обаче ги принуждават да продадат земята 1900 г. на Amalgamated Oil Company. След като компанията не успява да намери петрол, тя променя името си на Rodeo Land and Water Company и кръщава мястото Бевърли Хилс на името на Бевърли Фармс в Масачузетс.

Бевърли Фармс пък носи името си от град Бевърли, с който граничи. Градът някога е бил популярен туристически курорт. През 1668 г. английски заселници кръщават града на името на град Бевърли в Йоркшир, Англия.

Защо обаче този английски град носи името Бевърли? През осми век епископ на име Джон създава манастир в град Индеравуда и го нарича Бевърлак, вероятно на името на колония бобри (англ. език – beaver), обитаващи близката река. В крайна сметка леко изменена версия на името започва да се използва за целия град.

Така Бевърли Хилс всъщност е кръстен на някакви средновековни бобри в Англия.

3. Остров Фишер

Този елитен остров до Флорида има най-големия доход на глава от населението през 2010 г. и на него домове имат звезди като Опра Уинфри, Джулия Робъртс и Андре Агаси. Островът е кръстен на Карл Фишер, който е бил негов собственик в периода 1919-1925 г. Фишер е бил предприемач и е бил също толкова богат и интересен, колкото и хората, които сега обитават острова.

Фишер е обичал да прави нещата с размах. Той се жена за една жена, докато е бил сгоден за друга. Той измисля и участва в множество откачени автомобилни и велосипедни каскади, като често получава наранявания. Той играе ключова роля за създаването на състезанието Indianapolis 500. Негови приятели са били Теди Рузвелт и Томас Едисън, а през по-голямата част от живота си е бил много богат.

Роденият през 1874 г. Фишер страда от тежък астигматизъм, което значително ограничава зрението му. Въпреки това, той започва собствен бизнес, отваряйки малък магазин за велосипеди заедно с брат си. Интересът му скоро се насочва към автомобилите и той прави своя голям пробив, когато купува дял в от патент за първите автомобилни фарове през 1904. Когато продава дела си девет години по-късно той печели 9 млн. долара.

Фишер обаче нямал намерение да лежи на стари лаври и отваря дилър на автомобили в Америка, занимава се с автомобилни състезание и строи магистралата Линкълн, която е първата междущатска магистрала в страната.

След като автомобилите му омръзват, той се насочва към недвижимите имоти. Маями в днешния си вид е нямало да съществува без Фишер, който има основен принос за развитието на района. За да привлече внимание към Маями той прави снимки на тогавашния президент на САЩ Уорън Хардинг, който използва малко слонче за кади на голф игрище в Маями.

Имотният балон във Флорида се пука през 1925 г. и Фишер се насочва към Лонг Айланд. Тъй като вече нямал нужда от частния си остров, той го продава на Уилям Вандербилт срещу скъпа яхта.

Фишер губи повечето си пари при борсовия срив от 1929 г. и определя живота си като провал. Мнението му обаче е необосновано и през 1998 г. група историци го избират сред 50-те най-влиятелни хора в историята на Флорида.

4. Ноб Хил

Този квартал на Сан Франциско винаги е бил заможен. Просторният изглед и централното разположение означава, че земята на хълма е била много търсена по време на бума на Сан Франциско през 19 век. След като кабелните трамваи са пуснати по хълма, той става по-достъпен и привлича новоизлюпени богаташи от железопътния бум и златната треска. Някои от най-важните хора в Калифорния си построяват имения на хълма, в това число и основателят на Станфордския университет.

Повечето от тези хора успяват да натрупат състояние по нечестен начин като търговия с вътрешна информация, нелегални монополи и пране на пари. Те използват нечестно спечелените си пари, за да построят някои от най-големите къщи в Америка по това време.

След като земетресението и пожарът от 1906 г. унищожават повечето от тези домове, плутократите се изнасят и местата им са заети от луксозни хотели .
В днешно време Ноб Хил е известен още и като Сноб Хил. “Ноб” в Ноб Хил е жаргон за някой, който е “богат и известен.” Някои етимолози твърдят, че името идва от „nabob”, която е стара думата английска дума за сноб.

5. Хамптънс

Легендата гласи, че този луксозен район на Лонг Айланд е кръстен на Графа на Саутхямптън. Томас Райътсли, който е четвъртият Граф на Саутхамптън, е бил аристократ, завършил Кембридж. Той, в крайна сметка, се издига до един от най-влиятелните политически постове във Великобритания – на Държавен кралски ковчежник. Райътсли успява да поддържа и двете страни по време на Гражданската война в Англия, но запазва главата си. Тъй като град Саутхямптън е първият създаден в този район и след като имената на останалите градове (Бриджхямптън, Ийст Хямптън и т.н.) произхождат от това име, всичките те могат да твърдят, че дължат името си на Графа.

Според историята обаче, това просто не е вярно. По някои исторически данни Саутхямптън вероятно е получил името си заради това, че е наподобявал град Саутхямптън в Англия. “Hamp” на английски език означава пасище, а коренните Американци са били обезлесили по-голяма част от Лонг Айланд. така откритата, равна земя, граничеща с крайбрежието вероятно е напомняла за южното крайбрежие на Англия.