Живеем във времена на бурно развитие на новите технологии, а електронните джаджи са запълнили почти всички сфери на живота. И сомелиерите не бяха подминати...

Специални приложения на iPhone и iPad SmartCellar или Uncorked вече дават не само стандартна информация за марката, избата и цената на виното, но и предлагат подробни описания, препоръки за подходящите храни и т. н.

Тези приложения имат потенциал напълно да изхвърлят от ресторантите винните карти и... сомелиерите, което впрочем вече и се случва.

В някои японски ресторанти вече се възползват от подобна система електронни сомелиери- сензорни панели за обслужване на клиенти, поставени на масите.

Нововъведението сканира дъното на бутилката и извежда на дисплея информация за виното. Покрай това можете да погледнете отзивите на другите клиенти за напитката, както и списъка на препоръчителните блюда.

Със сензорната повърхност на масичката няма нужда и от много сервитьори, тъй като клиентите могат да разгледат менюто и да поръчат, вместо да чакат някой да дойде и да вземе поръчката им.