През последното тримесечие на 2011 г. продължи процесът на влошаване на качеството на активите на банките, като динамиката е сходна с отчетената през предходни периоди. Това става ясно от тримесечен анализ на БНБ.

Необслужваните кредити над 90 дни нарастват с 416 млн. лв. (5.2%), като тримесечният им темп на растеж е по-нисък спрямо този към септември, но близък до отчетения за второто тримесечие.

В края на годината делът им в общия кредитен портфейл на системата достигна 14.9% (11.9% в края на 2010 г.).

Ако с направените разходи за обезценка по необслужваните кредити се намали брутният им размер, то преизчисленият коефициент нетни необслужвани кредити над 90 дни / нетни кредити ще бъде 9.7%.

Този показател дава по-реална представа за експозицията на банковата система към кредитен риск, тъй като при него се отчита само размерът на необезпечената част от влошените кредити, поясняват от централната банка.

Акумулираните в системата провизии под формата на разходи за обезценка и специфични провизии за кредитен риск показват адекватно ниво на покритие на класифицираните експозиции.

Динамиката на класифицираните кредити по отрасли съгласно данните от кредитния регистър показва, че при отраслите селско, горско и рибно стопанство; рекламна и ветеринарномедицинска дейност и в по-малка степен при производство на основни метали и метални изделия нивата на класифицираните кредити са по-ниски спрямо края на 2010 г.

Компаниите, свързани с производство на лекарствени вещества и продукти; производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия; далекосъобщения; държавно управление; образование и финансови и застрахователни дейности, все още съумяват да обслужват добре заемите си.