Звездата на бейзболния Милуоки Брюърс Раян Браун ще започне като титуляр за своя отбор в първия мач от сезон 2012 г. в края на този месец. Той може да се възползва от възможността да благодари на Господ, на страната и на семейството си за това, стига да остави малко благодарности и за бейзболния арбитър Шейм Дас.

Дас е човекът с решителния глас в полза на Браун, който обжалва наказание от 50 мача заради положителен допинг тест за тестостерон, даден на 1 октомври. Браун не оспорва резултата от теста, а самия протокол по вземането на пробата с урина и начина, по който тя е съхранявана и транспортирана. Според него пробата просто не достигнала до лабораторията своевременно.

Печатите върху пробата пристигат непокътнати заедно с подписа на Браун, потвърждаващ, че тя е негова и и че е запечатана в негово присъствие. Експертите пък отхвърлят каквато и да била вероятност забавянето в транспортирането да е причина отрицателна проба да се превърне в положителна. Дас обаче взема страната на Браун и отменя наказанието.

Браун може и да е невинен. Неговият проблем от PR гледна точка обаче е, че той е просто поредният от многото спортисти, които твърдят, че не са направили нищо нередно: някои по-правдоподобно от други.

Вижте някои от най-нелепите обяснения на спортисти, уличени в употребата на допинг, подбрани от Mental Floss:

1. През 2005 г. американският колоездач Тайлър Хамилтън предлага уникално обяснение, след като кръвната му проба за допинг се оказва положителна. Хамилтън казва, че откритата в пробата му различна кръв, която е била смесена с неговата, може да дошла от “изчезващ близнак”, който той е абсорбирал в утробата преди 34 години.

2. Германският бегач Дитер Бауман, бивш олимпийски шампион на 5 000 метра, дава положителна проба за нандролон. Заради двегодишното наказание, той пропуска Олимпиадата през 2000 г. Бауман доброволно се подлага на допълнителни тестове, които показват менящи се нива на нандролон в тялото му в зависимост от различните периоди от деня. Обяснението на Бауман: нандролонът е бил в неговата паста за зъби, която е била манипулирана.

3. Тенис звездата Петер Корда дава положителна проба на Уимбълдън през 1998 г., но твърди, че нандролонът се е появил в тялото му от телешко месо. Според някои експерти обаче Корда е трябвало да яде по 40 телета на ден в продължение на 20 години, за да генерира нивата на нандролон, открити в тялото му.

4. Пет състезателки от националния отбор по футбол на Северна Корея дават положителни проби за стероиди на Световното първенство през 2011 г. От делегацията на Северна Корея тогава заявяват, че без тяхно знанието стероидите са се съдържали в традиционни китайски лекарства на основата на екстракт от жлези на кабарг.

На въпрос защо са вземали подобни лекарства, от севернокорейската футболна федерацията отговарят, че спортистките са имали нужда от тях, за да се възстановят, след като са били ударени от гръмотевица по време на тренировки.

5. Колоездачът Алберто Контадор беше лишен от титлата си от Тур дьо Франс за 2010 г., след като даде положителна проба за кленбутерол. Контадор, който беше наказан за две години, заяви, че положителният резултат се дължи на това, че е ял заразено месо в ден за почивка по време на Тура през 2010 г.

6. Кубинският състезател на висок скок Хавиер Сотомайор дава положителна проба за кокаин по време на Панамериканските игри през 1999 г. и впоследствие лишен от златния си медал. Ръководителят на Куба Фидел Кастро го защитава, като обвинява за този саботаж кубинско-американската мафия.

7. Фани Халкия, която печели злато за Гърция в бягането на 400 м. с препятствия на Олимпиадата през 2004 г., дава положителна проба за метилтриенолон по време на Олимпийските игри в Пекин и получава двегодишно наказание. Нейната версия за случилото се? Заразени хранителни добавки.

Петнадесет гръцки спортисти, в това число 11 души от Олимпийския отбор по вдигане на тежести, също са със спрени състезателни права за употреба на метилтриенолон.

8. Испанският състезател по спортно ходене и златен олимпийски медалист от 1992 г. Даниел Плаза пък изтъква като причина за положителния си тест за нандролон това че, е правил орален секс с бременната си съпруга.

9. Испанската колоездачка Изабел Морен изчезна два дена преди началото на Олимпиадата в Пекин, след като се появи информация, че е дала положителна допинг проба. Причината за изчезването на Морено? Тя не признава за положителния тест, но на уебсайта си казва, че е имала пристъп на безпокойство и е трябвало да се прибере вкъщи.

10. Българската тенисистка Сесил Каратанчева отдава един от двата си положителни теста за нандролон на това, че е бременна, въпреки факта, че пробите на урина не показват следи от бременност.

11. Американският лекоатлет Денис Мичел, който е част от щафетата 4x100 на САЩ, спечелил златен медал на Олимпиадата през 1992 г., заявява, че откритите завишени нива на тестостерон в организма му са в резултат на това, че пил пет бири и правил четири пъти секс със съпругата си в нощта преди направения му тест през 1998 г.

12. Бен Джонсън, който бе хванат със станозол на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., след като победи в спринта американеца Карл Люис, отдаде положителния си тест на компрометирана енергийна напитка. Той получава доживотна забрана да се състезава през 1993 г., след като отново дава положителна допинг проба.

13. Канадският сноубордист Рос Ребаляти даде положителна проба за марихуана, след като спечели златния медал на Олимпиадата в Нагано през 1998 г. Той обвини за положителната проба пасивното пушене и получи правото да задържи медала си.

14. Лашон Мерит спечели златен медал на Олимпиадата в Пекин през 2008 г., но състезателните му права бяха спрени, след като даде три последователни положителни допинг проби в периода октомври 2009 – януари 2010 г. Мерит е приемал лекарството ExtenZe, по-известно като хапче за уголемяване на пениса. “Каквото и наказание да получа за моите действия, то няма да е по-голямо от притеснението и унижението, което чувствам в себе си,” каза тогава Мерит.

16. Френският тенисист Ришар Гаске дава положителна проба за кокаин на турнир във Флорида преди няколко години. В своя защита той твърди, че е целувал момиче в дискотека, което е било поело кокаин. Гаске беше оневинен и се завърна на корта.

17. Бейзболистът Мани Рамирез обвинява за първия си положителен допинг тест лекарство, което му било предписано от неговите лекари. Лекарството е за женска плодовитост. Според експерти това лекарство често се използва от спортисти, за да възобновят естественото производство на тестостерон в тялото, след като излязат от цикъл по употреба на стероиди. Рамирез, чиито състезателни права бяха спрени за втори път, в момента изтърпява 50 мача наказание от началото на сезон 2012.

18. Младата надежда на бейзболния Атланта Брейвс Джордан Шейфър получи наказание от 50 мача през 2008 г., след като бе уличен при разследване на лигата за употреба на хормон на растежа. Шейфър прие наказанието си, а след това бе продаден на Хюстън Астрос.

Той обаче заяви, че “не е вземал нищо” и че е бил обвинен просто, защото се е навъртал около грешните хора.

“Ако се навърташ около кучета достатъчно често, ще хванеш бълхи”, казва Шейфър.

19. Американската звезда на леката атлетика Джъстин Гатлин казва, че не знае как високите нива на тестостерон са попаднали в тялото му на състезание през 2006 г. Треньорът му Тревър Греъм обвинява отмъстителна масажистка за това, че без негово знание е втрила в краката на Гатлин крем, съдържащ стероидния хормон.