Възходящият тренд на кривата на Индекса на тържищните цени, наблюдаван от началото на годината се запазва и през първите две седмици на м. март. През втората седмица на месеца е отбелязана най-високата до момента стойност от 1.540 пункта, информират от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

При движението на цените на основните хранителни стоки през месец март се наблюдава спад на месечна база на захарта с 2.3%. Поскъпване спрямо предходния месец с около 2 - 3% е регистрирано при брашното, олиото и фасула. Без промяна остават цените на ориза и лещата. Цените на млечните произведения се доближават до нивата от предходния месец, като отклоненията са под 1%. Поскъпване на месечна база с около 2 – 3% се наблюдава при свинското и пилешкото месо, малотрайните колбаси и каймата, а при цената на рибата (скумрия) и на трайния салам има лек спад с около 1 – 3%.

Средномесечната цената на едро на яйцата през март се е покачила спрямо предходния месец с 8 ст./бр. (33,3%), От средата на м. февруари започна рязко покачване на стойностите, като през първата седмица на м. март бяха достигнати пикови за последните години стойности – 0.33лв./бр.

През втората седмица цената се стабилизира на това ниво, а от средата на март се наблюдава низходящ тренд. В края на месеца яйцата се търгуват на едро на цена от 30 ст./бр. Поскъпването на яйцата от средата на февруари до средата на март е 50%. Поевтиняването на яйцата в края на м. март, в сравнение с началото на същия месец е 9%.

В резултат на рязкото покачване на стойностите през втората половина на м. февруари и началото на м. март 2012 г., цената на яйцата през март тази година е със 100% (16 ст.) по-висока, в сравнение със същия месец на миналата година. Нивото, на което стъпва цената на яйцата в началото на март тази година е най-високото за последните 14 години.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 100% и при фасула – 15%. При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава ръст на годишна база в диапазона 2 – 16%. От млечните произведения поскъпват сиренето с 5.4% и маслото с 1.8%. Цената на кашкавал “Витоша” през тази година е с 2.3% по-ниска спрямо същия период на миналата година. Захарта и оризът се търгуват през март тази година на цени близки до тези от същия месец на миналата година. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през м. март’12 техните стойности са с 12% по-ниски. Лек спад на годишна база е регистриран при лещата - 5%.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за този сезон на годината. В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на повечето зеленчуци и плодове. Спад на месечна база е отчетен при цените на оранжерийните краставици и домати (6 – 11%) и при цената на чесъна, зелената салата и зелето (3 – 6%). Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при картофите – 2.3%.

Поскъпване на месечна база се наблюдава при лимоните (5,4%), ябълките, портокалите и мандарините са поевтинели, спрямо предходния месец с около 4 – 7%, а бананите се търгуват на нивата от предходния месец.

Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 50%.