Среща на четири очи с американския си колега Барак Обама ще проведе президентът Росен Плевнелиев. На „Дондуков”2 вече са получили потвърждение, че ще се състои разговор – първият между двамата, информира в. Монитор.

Те ще се видят в Чикаго, в рамките на срещата на върха на НАТО през май. Като домакин държавният глава на САЩ планира да се срещне поотделно с всички президенти на страните членки на алианса, включително и с българския, обясниха още от администрацията на „Дондуков” 2.

Плевнелиев ще замине за Щатите по-рано – на 15 май веднага след рождения си ден, за да може да се види и с българи, живеещи в други градове.

Предварителната програма предвижда посещения в Сиатъл и Сан Франциско. Планира се президентът ни да се разходи и в Меката на високите технологии, известна като Силиконовата долина. В разположените там корпорации работят много наши компютърни гении, с които държавният глава искал да се срещне.

Почти във всяко свое изказване Плевнелиев набляга на необходимостта от развиване на иновативни и високотехнологични производства, за да дръпне икономиката ни напред. Президентът планира да обиколи няколко от икономически силните райони в САЩ, съобщиха от външното министерство.

Специално в Калифорния той щял да се срещне и с потенциални инвеститори в сферата на високите технологии. Преди време Плевнелиев лансира идеята у нас да се създаде Център за киберотбрана на НАТО, тъй като разполагаме с добре обучени ИТ специалисти.

Според него страната ни успешно може да се специализира и в реализирането на международни проекти в областта на оптиката, електрониката и производството на леки оръжия – все области, в които Калифорния има дългогодишен опит.

Срещата на върха на НАТО, заради която се планира визитата на Плевнелиев, ще се продължи от 19 до 21 май, уточни говорителят на МВнР Весела Чернева. На форума президентът щял да бъде придружен от външния министър Николай Младенов.

Очаква се сред темите, които българският и щатският президент ще обсъдят, да е визовият режим за страната ни, който, както стана ясно, ще бъде облекчен още тази седмица. Както „Монитор” писа, въпросът бе поставен пред Обама от премиера Бойко Борисов при визитата му в Ню Йорк за асамблеята на ООН през 2010-а. Тогава темата повдигна пред американския държавен секретар Хилъри Клинтън и дипломат номер 1 Николай Младенов.