Съдът в Хонконг обяви за продажба заради дългове задържания български кораб "Сахалин", където повече от два месеца бедстват руски и украински моряци. Съобщението е на заместник - председателя на руския моряшки синдикат Николай Суханов, цитиран от БГНЕС.

Миналия вторник група руски моряци се обръща за помощ към профсъюза. Те съобщават, че корабът "Сахалин" плаващ под флага на Белиз е арестуван в Хонконг заради дългове на 22 януари. Повече от два месеца 16 - те члена на екипажа не са получавали необходимото количество гориво, питейна вода и храна. Освен това моряците съобщават, че не ся получавали заплати от няколко месеца. След като се свързват с профсъюза, те започват да получават от властите на Хонконг продукти и гориво.

Съд в Хонконг е взел решение за продажба на кораба, тъй като българският собственик не се свързва с тях, не отговаря на повикванията, на писмата и телефонните позвънявания. "Сахалин" ще бъде предложен за продажба на търг в началото на май, като дотогава компанията собственик ще има възможност да плати дълговете и да прибере кораба.

По думите на руския профсъюзен лидер приблизителният размер на дълга е около 5.5 милиона щатски долара. В сумата влизат и разходите за обезпечаване на екипажа, заплатите и пристанищното обслужване. "Ще предложим на моряците да се върнат в родината си, като оставят 6 души екипаж, но засега те се колебаят. След търга дължимите заплати трябва да им се преведат по банкова сметка след 51 дни, но ако останат на борда, ще могат да получат парите наведнъж", пояснява Суханов.

Плаващият под флага на Белиз кораб за насипни товари Сахалин е построен през 1985 г. във Варна. По данни на Българската морска медийна група ООД, корабът е собственост на Seaforce Marine, регистрирана в Белиз, мениджър на Сахалин е регистрираната в България Интерфлийт, В България има регистрирано само едно дружество с подобно име – Интерфлийт шипмениджмънт. Компанията е регистрирана в Бургас и е собственост на Николай Петров Христов. Дружеството е с уставен капитал от 2 лева.