Броени дни преди Великден яйцата са поевтинели, но за сметка на това се наблюдава скок на агнешкото. Минимално увеличение има и при зеленчуците. Само преди месец яйцата достигнаха рекордните 45 стотинки, а в момента по магазините могат да се намерят средно за 30.

Килограмът на цяло агне в големите хранителни вериги върви по 13.50 лв., а бутът излиза малко над 14 лева, съобщава БНТ.

Продавачите от Зеленчуковия пазар на столичната улица "Граф Игнатиев" отчитат сериозен спад на търсенето в сравнение с миналия Великден. Людмил Стоянов продава повече от 10 години, но никога не е имал по-малко клиенти.

"Сравнение с миналата година оборотите са с 1/3 от това, което се правеше", казва той.

Така се получава, че за великденската трапеза трябва да си приготвим поне 52 лева. С тях ще можем да си купим един козунак, връзка зелена салата, по килограм домати, краставици, картофи, ябълки, портокали, банани, пресен лук, 10 яйца, два килограма агнешко месо и един хляб.

Същинското поскъпване се очаква точно преди Великден, затова сметката може да набъбне в последния момент с още няколко лева. Все пак всеки ще отдели толкова средства, колкото може.

Ако вашият бюджет не позволява пищна трапеза, може да замените агнешкото с пилешко или свинско и да си направите домашен козунак.