При полет всеки килограм в самолета струва гориво. Поради тази причина шефът на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Майкъл О'Лиъри обяви война на излишното тегло и препоръча на стюардесите си да се подложат на програма за отслабване.

О'Лиъри отдавна се бори със свръхтеглото и настоява да се тегли не само багажът, но и пътниците и хората с наднормено тегло да плащат "такса тлъстини", съобщи БТА.

Сега ирландецът се е насочил и към служителите си, налагайки на компанията радикална програма за "отслабване". Компанията стимулира персонала със специален "мотиватор" – снимка в годишния календар на Ryanair, показваща особено атрактивни стюардеси.

Тегло се пести не само от обиколките на стюардесите – бордовото списание "Let's go", например, вече се печата във формат А5, а не А4, както и менютата за храни и напитки.

Пести се и от леда в питиетата, тъй като чрез по-малко ледени кубчета в самолета могат да се спестят хиляди литри гориво, т. е. хиляди евро, посочи говорителят на авиопревозвача Стивън Макнамара.

Ръководството дори е обмисляло идеята да махне страничните облегалки на седалките, но идеята била отхвърлена. Ryanair отдавна е известна с радикалните си предложения за намаляване на разходите. През 2009 г. компанията искаше да въведе такса за ползване на тоалетните в самолетите.

По-късно пък настояваше да се лети само с един пилот вместо с двама. Неотдавна О'Лиъри дори обяви, че ще направи места за правостоящи, но този план също беше спрян.