Политик номер едно за април 2012 г. е президентът Росен Плевнелиев, който получава одобрението на 51.7% от интервюираните. С почти идентичен резултат, отстоящ на десети, е премиерът Борисов, одобряван от 51.4%.

Премиерът продължава да бъде и най-харесваният лидер на партия от собствения й електорат (сред 92% от симпатизантите на ГЕРБ). Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ на обществено-политическите нагласи през месец април. Проучването е направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) в периода 30 март – 6 април, сред 1000 пълнолетни граждани в цялата страна.

Макар Кристалина Георгиева да продължава да бъде най-одобряваният политик, тя заема пост извън страната. НЦИОМ счита за уместно да уточни, че тестирането на нагласите към българския еврокомисар не бива да служи за механично сравняване на оценките за дейността на Кристалина Георгиева с тези на действащите в България национални политици.

42% от българите одобряват едновременно президента и премиера.

На 33% възлиза делът на респондентите, които одобряват едновременно премиера и кабинета.

39% от българите са на мнение, че смяната на министри в правителството ще се отрази по-скоро положително на неговата работа, а 29% са на противоположното мнение.

В началото на април правителството е одобрявано от 35% от интервюираните, като този дял сe запазва без промени от началото на годината. Леко расте неодобрението към кабинета (с 3%).

Двама министри заемат следващите места в класацията по одобрение – Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Така се затвърждава доминацията на лица от управляващите в групата на най-одобряваните политици.

През април Георги Първанов губи 3% от одобрението си в сравнение с февруари и отстъпва в класацията на най-одобряваните политици. Въпреки това и през този месец Георги Първанов се нарежда сред най-популярните български политици. Преди него се нареждат президентът, премиерът, вътрешният и земеделският министри.

Меглена Кунева се нарежда на пето място заедно с Георги Първанов в класацията за най-популярните български политици, въпреки че неодобрението към нея е значително по-малък дял от неодобрението към Георги Първанов.

Расте популярността на министър Лиляна Павлова, която от началото на годината е в групата на най-одобряваните членове на кабинета. Откакто е министър на регионалното развитие, тя е повишила три пъти одобрението за работата си и е министърът с най-бързо растящ рейтинг. Тя е един от министрите, които се ползват с най-голямо одобрение сред заетите в сферата на частния бизнес. Лиляна Павлова се ползва и с растяща подкрепа сред избирателите на ГЕРБ – одобряват я 60% от тях.

Вицепрезидентът Маргарита Попова също попада в класацията на десетимата най-популярни български политици, като действията й носят както ръст на одобрението, така и на неодобрението.

Ако изборите бяха днес, в парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Синята коалиция и формацията на Меглена Кунева („България на гражданите”), сочат резултатите. Шансове да влезе има и националистическа партия, макар и не безпроблемно. Нужно е още време, за да стане ясно какъв избор ще направят гласувалите за Атака през 2009 година.

ГЕРБ запазва две трети от избирателите си от парламентарния вот през 2009 година. Всеки четвърти избирател на управляващите от 2009 година днес посочва, че се чувства разколебан. ГЕРБ запазва профила на избирателите си – хора на възраст до 50 години, жители на градовете-областни центрове, образовани и заможни респонденти.

БСП може да разчита на три четвърти от избирателите си от изборите през 2009 година. Избирателите на БСП продължават да бъдат по-твърд електорат на своята партия от тези на ГЕРБ.

Делът на готовите да гласуват за нова политическа формация, различна от досега съществуващите, през април 2012 г. възлиза на 31%, или на около една трета от всички избиратели.