Православният християнски свят посрещна Възкресение Христово. Хиляди хора се събраха около храмовете в цялата страна, за да посрещнат празника. Точно в полунощ, свещениците обявиха Възкресението с думите "Христос Воскресе". Пред Храм-паметника "Свети Александър Невски" това направи лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, след като в храм паметника "Свети Александър Невски" беше внесен пламъка на Благодатния огън, пренесен от Йерусалим от делегация от архиереи и свещенослужители, информира БНР.

Патриаршеското и синодално пасхално послание прочете Знеполският епископ Йоан, викарий на патриарх Максим. По традиция свещта, запалена на службата, се носи вкъщи. През празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят боядисани яйца и великденски козунаци.

Възкръсването на Исус Христос e най-светлият християнски празник. На третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан, празната гробница е видяна от Мария и Мария Магдалена, посетили гроба, за да намажат с миро тялото Христово. Ангел им известява, че той е възкръснал. По-късно Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Великденско детско утро ще има на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив. Много игри, стотици балони и огромен козунак са част от изненадите, които очакват малчуганите. По традиция, гигантският козунак ще бъде подреден на кръглия фонтан пред сградата на общината. Децата ще могат да се включат и в конкурсите „Най-красиво яйце” и „Яйце-борец” .

Над 100 награди са подготвени за русенци, които ще участват в традиционния празник „Великденско хоро” пред сградата на общината. В програмата, която започва в 10.20, ще има много конкурси, състезания и томбола.