Смущаващ критерий при отпускането на кредити е въвела една от банките ни в Пловдив. Наред със строгите изисквания за постоянен доход, трудов договор, подходящо имотно състояние и възраст, финансовата институция проверява и... адреса на кандидата за кредит.

С това екстравагантно правило се сблъскала дама от града под тепетата, която решила да изтегли заем. С него планирала да погаси старо свое задължение към същата банка. Не очаквала никакъв проблем, защото от години била неин лоялен клиент, работи на трудов договор, има собствено жилище и отговаря на всички условия за кредитиране, съобщава „24 часа“.

Получава отказ, когато служителите виждат адресната регистрация - близката до кв. Столипиново улица "Ландос". На кандидатката за кредит било обяснено, че поради множеството задлъжнели роми било взето решение да не се отпускат изобщо заеми на хора от тази улица.

Затова жената изпратила запитване до комисията за защита от дискриминация дали това е допустимо. Оттам не пожелаха да съобщят имената на банката и жалбоподателката, тъй като по технически причини все още не е образувана преписка по случая. Ако обаче се стигне до разглеждане по същество и се установи дискриминация, на банката ще бъде забранено да прилага специфичния си критерий. По подобен начин навремето комисията забрани да се вдигат на високо електромерите на хората, което се правеше с цел предпазване от ромски набези и "самоотчитане".

Това обаче е само един от любопитните сигнали, които всеки ден пристигат в комисията за равноправието.

Сред тях не липсват и комични, които изобщо не стигат до заседанията на комисарите, тъй като не се вместват в разпоредбите на закона. Но пък разгръщат през тях галактики от неподозирани човешки проблеми.

Така например гражданин се оплаква, че заради родителите си на 30 г. все още е девствен. А на дискотека е ходил само веднъж, но в Испания. По тези причини смята майка си и баща си за свои врагове и търси поданство в САЩ.

Там се надява да получи решение и на друг проблем, заради който у нас се чувства дискриминиран - твърди, че след усърдно самообразоване и проучване е патентовал над 100 метода за производство на леко стрелково оръжие, но не му дават да ги регистрира. Затова търси справедливост от комисията, която да му възстанови правото на стопанска инициатива. В сигнала гражданинът е упоменал, че не е използвал познанията си за престъпни цели. До момента.

Дядо от Шумен поискал информация редно ли е кметът да раздава великденски козунаци само на пенсионираните по възраст и стаж, но не и по инвалидност.

Повечето от жалбите до комисията обаче не са забавни. Тя вече проверява има ли дискриминация при пловдивска фирма, която въвела глоби за бременни като клауза от договора, който предлага на кандидатките за работа. Според нея, ако служителка забременее, тя дължи 700 лв. неустойка на фирмата. Потърпевшата Анелия се отказала да подпише и съответно да започне работа, но според нея други служителки се съгласили. В жалбата си тя пита как е възможно подобни текстове да остават незабелязани например от НОИ.

Ако се установи дискриминация, фирмата ще бъде глобена и занапред ще бъде забранено да налага подобни условия на служителите си.

Защо не се полагат пари за майчинство на бащата, ако майката е с увреждане и никога не е работила? Пред този казус изправя комисията семейство от София. Албена Петрова и Николай Нешев установили, че Кодексът за социално осигуряване не е предвидил как се урежда случай като техния, в който хем бащата поема всички грижи за детето, хем трябва да храни семейството, хем няма право на помощ.

Общо 848 жалби и сигнали са постъпили в комисията на Кемал Еюп през 2011 г. Оттам отчитат, че множеството оплаквания са от дискриминация по т.нар. признак "лично положение", който съчетава няколко уникални за съответния човек характеристики като семейно положение, образование, местожителство.

Следват ги жалбите на хора с увреждания и на такива, които се чувстват тормозени заради възрастта си по различни причини - най-вече неправомерно уволнение или отказ да ги назначат на работа.

Противно на схващането, че дамите са по-потисканият пол у нас, числата почти ги изравняват с мъжете. Дами са 55% от жалбоподателите, чиито оплаквания са приключили с вземане на решение. Макар да са много назад в статистиката, жалбите за сексуален тормоз също нарастват.

Неотдавна комисията наложи крупната глоба от 4500 лв. на управителя на банков клон, който системно притеснявал служителка с неуместни мераци.