Силните счетоводни отчети на мощни компании като Microsoft Corp., General Electric Co. и McDonald’s Corp. подкрепиха основните бенчмарк индекси. Както Dow Jones Industrial Average, така и S&P 500 успяха да приключат седмицата на позитивна територия, след две поредни седмици на спад, като от понеделник до петък Dow се повиши с 1.4%, а S&P 500 - 0.6%.

В петък, инвеститорите можеха спокойно да насочат вниманието си към корпоративните новини, след като публикуваните данни за европейската икономика дадоха надежда, че ситуацията на Стария континент може би не е чак толкова апокалиптична, колкото се опасяваше Уолстрийт през последните няколко дни.

Германските мениджъри изглежда не са се трогнали от заплахата на дълговата криза, и индексът на бизнес доверието, изготвян от мюнхенския институт Ifo отново изненада анализаторите, като отбеляза повишение до 109.9 пункта спрямо 109.8 за март, разбивайки прогнозите за спад до 109.5 пункта. Отделно, продажбите на дребно във Великобритания за март се оказаха далеч по-оживени от предвижданията.

Така светлините на прожекторите се изместиха към текущия сезон на обявяване на корпоративните резултати за първото тримесечие, а приятни изненади не липсваха.

Софтуерният гигант Microsoft, който публикува отчета си в четвъртък след края на борсовата сесия, се похвали с печалба от $5.11 млрд., или 60 цента на акция за третото си фискално тримесечие, и приходи от $17.41 млрд. Макар че постижението е по-слабо, отколкото за същия период на миналата година, компанията успя да надхвърли очакванията на Уолстрийт и котировките по позицията скочиха с 4.55% до $32.42.

General Electric също регистрират спад на нетната си печалба – от 10% до $3.03 млрд. , но понижението се дължеше предимно на еднократни разходи, включително такса от $200 млн., свързана с ирландски ипотечен бизнес. Без влиянието на тези пера, положителният финансов резултат нараства до $3.6 млрд., или с едно на сто повече, отколкото през първото тримесечие на 2011 г. Акциите на индустриалния конгломерат се покатериха с 1.15% до $19.36.

Ресторантите за бързо хранене McDonald’s пък се похвалиха със скок на продажбите в САЩ от 8.9%, а дори в проблемната Европа клиентите са изхарчили с 5 на сто повече в заведенията на веригата, отколкото през януари-март 2011 г. Печалбата на компанията набъбна до $1.27 млрд., или $1.23 на акция, спрямо $1.21 млрд., или $1.15 на акция година по-рано. В отговор на новината, книжата на McDonald’s поскъпнаха с 0.69% до $95.94.

Honeywell International Inc. напреднаха с 2.4% до $59.39. Световният лидер в областта на автоматизацията обяви, че печалбите му за изминалото тримесечие са се оказали по-силни от очакваното благодарение на оживеното търсене на енергийни технологии и самолетни части, и вдигна прогнозите си за цялата 2012 г.

Schlumberger Ltd. се покачиха с 2.7% до $71.70. Печалбите на най-големият доставчик на услуги за нефтодобивната промишленост скочиха с 38%, след като клиентите му разшириха дълбоководните си операции в отговор на поскъпващия петрол.

E*Trade бяха най-силно представилата се позиция от S&P 500. Акциите на компанията скочиха с 6.1% до $10.48, като печалбите и приходите на дружеството надминаха очакванията на Уолстрийт.

Що се отнася до лошите новини за деня, Apple продължиха понижението си за трета поредна сесия, като поевтиняха с нови 2.46% до $572.98. Въпреки че дяловете от технологичния гигант все още са с 40% по-скъпи, отколкото в началото на годината, загубените през тази седмица 5.3% оформиха най-тежкия спад по позицията от октомври. Спрямо максимума, ударен на 10 април, книжата на компанията се сринаха с 12 на сто. SanDisk бе най-слабо представилата се позиция от S&P 500, като се хлъзна надолу с цели 11% до $35.91. Инвеститорите дезертираха, след като производителят на чипове за памет за мобилни телефони предупреди, че продажбите за второто тримесечие ще разочароват Уолстрийт. Производството както на SanDisk, така и на неговите конкуренти надвишава търсенето и води до понижение на цените, заяви главният изпълнителен директор Санджай Мехротра на пресконференция пред анализатори.

В петък, S&P 500 се покачи с 1.62 пункта, или 0.1% до 1 378.54, проваляйки се в по-раншният си опит да набъбне с 0.8%. Dow Jones Industrial Average напредна с 65.24 пункта, или 0.5%, до 13 029.34. Единствено технологично ориентираният Nasdaq Composite остана на негативна територия и падна с 0.2% до 3 000.45, повлечен надолу от Apple, които притежават тежест от 12% в индикатора. Повече от 6.6 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 1.1% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.