Най-големият производител на лекарства в света Pfizer Inc. е близо до сключването на споразумение за продажбата на подразделението си за бебешки храни на Nestle SA за около 11 млрд. долара, информира Bloomberg, позовавайки се източници, запознати с преговорите.

Сделката може да бъде съобщена още днес. Вчера Nestle е била предпочетена за купувач пред Danone SA, която също е предложила около 11 млрд. долара.

Покупката ще помогне на Nestle, която е лидер на пазара на бебешки храни, да възстанови позициите си в Китай, където Pfizer има 7-процентен дял от пазара. Nestle губи пазарен дял в Китай от 2005 г., когато изтегли от пазара два вида мляко на прах, след като стана ясно, че имат прекалено голямо съдържание на йод. Продажбите в Китай са съставлявали около 23% от пазара на бебешки храни през 2011 г., който възлиза на 30.9 млрд. евро.

Продажбата ще бъде най-голямата за Pfizer от 2006 г., когато компанията продаде няколко марки, между които лекарството за настинки Sudafed и крема Bengay за 16.6 млрд. долара на Johnson & Johnson.

Това е първата от двете продажби, които главният изпълнителен директор на Pfizer Йън Рийд обяви, че планира да осъществи за да свие размера на базираната в Ню Йорк компания и да концентрира усилията й върху производството на лекарства.

Подразделението за бебешки храни на Pfizer предлага продукти в над 60 страни и е съставлявало 3.2% от проходите на компанията за 2011 г. Pfizer се сдобива с него при придобиването на Wyeth за 68 млрд. долара през 2009 г.

Pfizer е контролирала петия най-голям дял от пазара за бебешки храни в света през 2010 г., изоставайки след Nestle, Mead-Johnson Nutrition Co., Danone, и Abbott Laboratories.