Ще се промени ли позицията на Холандия за членството ни в Шенген?

Малко вероятно е да получите "да" за Шенген преди изборите в Холандия

Малко вероятно е България и Румъния да получат "зелена светлина" за Шенген преди извънредните избори в Холандия през октомври или ноември. Това заяви в коментар за БТА Адриан Шут, заместник-директор на Холандския институт по международни отношения.

Според експерта партиите, от които зависи промяната на холандската позиция, имат твърди становища за разширяването на Шенген. По думите на Шут напредъкът би бил по-труден, ако до вота в Холандия има служебен кабинет.

Според експерта холандският парламент може да подкрепи София и Букурещ, ако отчете напредък в доклада на Европейската комисия през юли.

По-рано евродепутатът Андрей Ковачев прогнозира пред в. „Монитор“, че решението за присъединяването ни заедно с Румъния може да бъде взето още през септември или октомври, тъй като Холандия, която ни спъваше досега, вече давала сигнали за промяна в позицията си.

Той отбеляза, че не бива да се пренебрегва обаче политическата криза в Страната на лалетата, която е изправена пред предсрочни избори, след като лидерът на крайнодясната Партия на свободата Херт Вилдерс разтури коалицията с управляващите.