Вечеря в най-добрия ресторант в света
Noma е ресторант в Копенхаген, определен като най-добрия в света от класацията на 50-те най-добри ресторанта в света на списание Restaurants.
Той заема призовото място вече трета поредна година.
Вечерята в Noma не е обикновена. На клиентите се поднасят много чинии със съвсем малко храна вътре, като вечерята наподобява по-скоро дегустация. Едно пълно меню струва 267 долара, без виното, което струва още 170 долара.
Ресторантът е резервиран за най-малко един месец напред и не може ей така да се изтърсите.
Блогърът Хосе Моран Моя е имал щастието да вечеря в Noma и представя снимки в менюто:
Започва се с 12 предястия
Първото предястие е скрито. Това е хляб с малц и хвойна.
Следва –пържен мъх (мъх, с който се хранят елените) и гъби
Руло от кожа от прасе и касис.
Сладки, сирене и рукола
Следващото предястие са миди и целина, подредено красиво
Карамелизирано мляко и черен дроб на треска
Това предястие представлява ръж, грах и пилешка кожа
Картофи с пилешки черен дроб
Един от специалитетите на заведението е пушени пъдпъдъчи яйца
Ряпа, която се поднася заедно с пръстта. Гостите трябва да си я отскубнат, преди да я изядат, имат и вкусен сос за потапяне
Тост с хайвер от треска
Æbleskiver and muikku—това са палачинки по скандинавски, обвити в риба.
Това е кошницата за хляб
Това бяха предястията, следват основните ястия...
Първото от основните ястия – сепия в сос от боровинки, украсени са с бор
Морски таралеж с копър и краставици
След това пристигат стриди и водорасли с цариградско грозде и млечен каймак, сервирани върху камък
Следва специалитет от кестени, орехи и ръж
Костур със зеле, върбинка и копър
Трюфел и целина
Това е специалитетът на вечерта – говежди костен мозък със зеленчуци, масло и магданоз
Последното ястие от основните: дива патица с цвекло, бук и малц
Идва време за десертите...
Местен горчив ликьор, наречен Gammel Dansk, сервиран с краставици, бял шоколад и целина
Сладък крем с моркови, зърнастец и сушени домати
Кутия петифури с кафето
Така изглежда кухнята