Най-големият производител на луксозни автомобили в света BMW отчете финансови резултати за първото тримесечие, които надхвърлиха и най-оптимистичните очаквания, информира Reuters.

Добрите показатели на компанията бяха подпомогнати от голямото търсене в Азия и скок в продажбите на най-скъпия седанов модел на марката.

Печалбата на компанията преди лихви и данъци нараства с близо 19% до 2.13 млрд. евро, докато предварителните очаквания бяха за печалба в размер на 1.77 млрд. евро.

Добрите резултати се дължат на ръста в продажбите на автомобили с висок марж на печалба, между които SUV моделите и много важният за компанията седан Седма серия. В регионално отношение Япония и Китай са с най-голям принос за ръста в печалбите на компанията.

"Отчитаме най-доброто първо тримесечие в историята на BMW по отношение на продажбите като брой, приходи и печалба", се казва в изявление на главния изпълнителен директор Норберт Райтхофер.

През миналата година печалбата на компанията преди облагане с данъци скочи с 52% до 7.38 млрд. евро на фона на продадени 1.67 млн. автомобила.

BMW има за цел да продаде над 2 млн. автомобила от трите си марки през 2016 г., което е с четири години по-къс срок от първоначално планираното.