Инвеститорите, избрали да останат акционери в управлявания от Уорън Бъфет фонд Berkshire Hathaway Inc., са регистрирали по-малък от пазарния доход за поредна година.

За периода между 30 април 2011 година и вчера, акциите на фонда са загубили 2.4% от стойността си, на фона на повишението в широкия индекс S&P 500 с 2.8% за същия период.

За последните три години фондът на Бъфет е донесъл доход за инвеститорите в размер на 32%, което е значително под представянето на бенчмарк индекса от 60%.

Уорън Бъфет е изхарчил над 10 млрд. долара за покупка на акции в International Business Machines Corp.

Бъфет, който е на 81 години, се опитва да подсигури бъдещето на основания от него фонд, kojto управлява вeче 42 години, при евентуалното му напускане.

Ръстът на акциите на фонда се е забавил през последните 15 години, след като Бъфет е насочвал основната част от дохода към отрасли от сектора на машинното производство, енергийни и железопътни компании и др.

„Тези компании са много стабилни, но не са задължително бързорастящи“, коментира Клиф Галант, анализатор в KBW Inc. Липсата на яснота относно заместника на Бъфет е друг фактор, който може би тежи върху акциите на компанията.

Бъфет се представяше по-добре от пазара през 2008 и 2009 година, когато финансовата криза доведе до понижение в широкия индекс S&P 500 от 38%, на фона на понижението в акциите на фонда му от 31%.

Последвалото рали обаче направи така, че пазарът да се повишава с повече и с по-ускорени темпове в сравнение с тези на фонда.

Акциите на Вerkshire поскъпваха с изпреварващи пазара темпове през първите 25 години от управлението на Бъфет.

Тогава инвестиционният гуру насочи капитали към компании като Capital Cities/ABC Inc. и Coca- Cola Co. С увеличаване на печалбите, Бъфет намали насочеността си към застрахователния сектор и започна да се фокусира към придобиване на цели компании.