Кокаин за 100 млн. лв. заловиха в нощта срещу неделя русенски митничари на пристанище Изток.

Това е най-голямата контрабанда на наркотици за последните 5 г., която са предотвратили митническите служители. За да види резултатите от действията им, в Русе вчера бе премиерът Бойко Борисов, придружаван от финансовия министър Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов.

Наркотикът е около 67 кг и е бил опакован в 66 пакета. Пристигнал е в Русе от Варна, докъдето е пътувал по море от Аржентина. Бил е скрит в комбайн, който е придвижен от Варна до Русе с автомобилна платформа, и е чакал на пристанище Изток да бъде натоварен за Германия. По Дунав е трябвало да стигне до немски град, а оттам - в Ротердам.

Кокаинът бил скрит в оловен контейнер, който тежал около тон и половина. На митничарите им отнело няколко часа да го разрежат, информира в. 24 часа.

"Бронята му е била по-дебела от тази на танк, а след това е бил увит в оловно фолио, само че през новите ни рентгени това не минава. Бил е предназначен за Ротердам, така че нека нашите колеги в Холандия да знаят, че границите ни се пазят много по-добре, отколкото техните", заяви Борисов.

Той поздрави специално Танов за операцията, а министър Дянков обяви, че с подобни модерни рентгени, които сканират цветно, ще бъдат оборудвани всички митнически пунктове. Това щяло да сложи край и на контрабандата с цигари.

Тъй като по случая с кокаина тече разследване, от окръжната прокуратура не пожелаха да съобщят има ли задържани и колко са. Разследването е за наркотични вещества в особено големи размери и за контрабанда през границата на страната.