Подвижна лаборатория ще проверява качеството на материалите, с които се изгражда автомагистрала "Хемус". Това стана ясно по време на инспекцията на строителните работи на магистралата.

Инспекцията бе обявена на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, но на място изненадващо пристигна и министър-председателят Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Борисов каза, че строителят на Лот 3 на магистрала "Тракия", която е гръцката "Актор", ще полага отново за своя сметка асфалт върху участък от трасето, заради това че в състава на пътното покритие половината от добавките са спестени, предаде БТА.

"В събота и неделя ни издебнаха и положиха около един километър асфалт на "Тракия", като бяха спестили половината от рецептата за асфалта", уточни премиерът. Лошото качество на пътната настилка е установено от експерти на лабораторията на пътната агенция, които контролират този участък.

До м. май 2013 г. може да приключи строителството на участъка от автомагистрала „Хемус” от пътен възел „Яна” до Софийския околовръстен път.” Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на строителните работи на отсечката днес.

По думите му известно забавяне със стоежа се е получило, заради зона с местообитание на птици, през която преминава част от трасето. „Строителите ще се съобразят с това в хода на работата си, така че да не бъде нарушена естествената околна среда на птиците в района”, увери премиерът Борисов.

„Срокът е септември 2013 г., но се надявам до май месец догодина да стане готов. Бавим се в този участък и не строим, защото в горичката гнездят пилци. Ние сме изключително коректни с всички еколози. В горната част сме много напред със строителството, а тук до юни да се излюпят и малките щъркелчета и да почваме този участък”, разясни ситуацията премиерът.

Проверката е на автомагистрала „Хемус” „Софийски околовръстен път - пътен възел Яна” има за цел да проследи развитието на строежа .

Изграждането на участъка с дължина 8, 46 км се финансира по ОП „Транспорт” 2007-2013, като 80 % от средствата се осигуряват от Кохезионния фонд на ЕС, а 20% от държавния бюджет. Общата стойност на проекта възлиза на 47 732 340 лева. Проектът предвижда реконструкция на съществуващите пътища, пресичащи автомагистралата, както и изграждането на пътни съоръжения (надлези, мостове, подлез). Ще бъдат изградени крайпътни канавки, отводнителни водостоци и утаителни канали. В техническия проект на автомагистралата са планирани и проходи за животни, за да се запази биологичното разнообразие в отделните участъци. Изпълнител на проекта е обединение „Хемус А 2“ ДЗЗД. След днешната инспекция стана ясно, че срокът за завършване на отсечката може да бъде съкратен от 22 на 18 месеца.