Финансовата система, която имаме, очевидно се нуждае от реформи и модернизации в света, Европа и България в частност, коментира Левон Хампарцумян, изпълнителен директора на УниКредит Булбанк при откриването на „Шумът на парите“.

Очевидно няма да унищожим банките и застрахователните дружества и да ги заместим с чейндж бюра и бандитски лихвари. Живели сме известно време в такава система през 90-те години и видяхме, че тя не е добра.

Независимо от движенията „Окупирай това – онова“, очевидно трябва да има промяна.

Основно е да накараме икономиките да растат устойчиво. Технически България не е в криза вече от няколко тримесечия, очевидно обаче това не ни харесва, искаме повече, искаме да растем повече и това трябва да е общо усилие.

Най-голямата грешка би била да обвиняваме банките, правителството, индустрията и т.н. Всичко е свързано, политиците трябва да свършат своята работа, държавата трябва да свърши работата си.

Финансовите институции трябва да са в помощ и да бъдат наистина едни добри посредници, които ще помогнат на цялата икономика. Това, което ще си говорим е къде искаме да отидем, как да го направим, как да намерим баланс между банковото финансиране и фондовите борси.

Очевидно е, че трябва да се върви към интеграция, защото всяка една борса в Източна Европа е достатъчно малка, за да не бъде интересна, да няма критична маса.

Как ще стане тази интеграция, дали през Франкфурт, Виена това тепърва ще се реши, но интеграцията е ключова.

Дори и в Европа успехът ще се предопредели от интеграция. Целият западен бряг на САЩ са в технически фалит от няколко години, но никой не иска да извади Калифорния и да въведе мексиканското песо, коментира Хампарцумян.

Една интеграция политическа е критична за да вървим напред. Вървейки напред, всичко е възможно, няма свещени крави и нищо не е изсечено в камък. А ние като банка ще подкрепим успешните, заключи банкерът.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.