Гърция ще излезе от Еврозоната, единствено и само ако това е политическо решение на ЕС, и всичко, което се случва в момента, не е случайно, каза Маргарита Петрова-Кариди, изпълнителен директор и член на съвета на директорите, Банка Пиреос България по време на Шумът на парите, събитие, организирано от Profit.bg и Evento.bg.

Гърция е много удобна за показване на този политически театър, тъй като е прекалено малка. В други държави, където дълговете са стотици милиарди, не се позволява разиграването на подобен театър.

На въпрос какви биха били последиците за българските банки и за нашата финансова система при евентуално излизане на Гърция от Еврозоната, Петрова-Кариди смята, че това не би имало абсолютно никакъв ефект, тъй като местните банки са по същество български банки, с български капитали и български клиенти.

Изискванията на БНБ са значително по-строги от тези в ЕС. След 1996 г. БНБ води една много целенасочена политика за стабилност на банковата система.

Единствената разликата според Петрова-Кариди може би е, че банките няма да отпускат толкова много кредити.

Ръстът на проблемните кредити според Петрова-Кариди ще спре, когато държавата се намеси и покаже воля да се направят промени в съдебната система, за да се предотвратят възможности, които в момента позволяват на измамници да мамят банки и всички останали кредитори.

В момента има компании, които могат да обслужват кредитите си, но заради вратичките в правната система те предпочитат да събират парите си и да ги инвестират в швейцарски банки, каза още Петрова-Кариди.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.