Следването на диета, богата на захари, само за шест седмици води до оглупяване, установиха американски учени, цитирани от британския в. "Дейли експрес" и БГНЕС.

Прекалено много фруктоза забавя дейността на мозъка, което означава, че напитките, съдържащи захар, и сладките неща могат да засегнат способностите за научаване и паметта, установило изследването.

Екип от учени от Калифорнийския университет хранили мишки с високофруктозен царевичен сироп, който е шест пъти по-сладък от захарната тръстика и е често срещана съставка в безалкохолните напитки, сосовете и дори в бебешката храна.

Втора група мишки били хранени освен с царевичен сироп и с омега-3 мастни киселини, за които е известно, че предпазват връзките между мозъчните клетки. Шест седмици по-късно мишките, които били подложени само на захарна диета, имали по-бавни реакции, а способността им да си спомнят маршрут и да излязат от лабиринт намаляла.

"Следването на високофруктозна диета дълго време променя способността на мозъка да научава и да запомня информация. Но прибавянето на омега-3 мастни киселини към храната помага за минимизиране на уврежданията", заяви Фернандо Гомес-Пинила, съавтор на изследването.