Дълговата криза в еврозоната превърна Турция в "европейска Флорида" за западноевропейските пенсионери, които масово купуват недвижими имоти в тази страна. Това се казва в обширен репортаж на германското издание "Ди Велт", съобщава БГНЕС.

Благодарение на ниските разходи и евтините жилища Турция се превърна в атрактивна дестинация за западните пенсионери, които се страхуват, че техните пенсии ще ги затрудняват все повече в бъдеще.

Германските пенсионери масово купуват недвижими имоти, които превръщат в свой втори дом, а в повечето случаи и в алтернативно жилище, пише още авторитетното издание. В повечето случаи става въпрос за германски пенсионери на възраст над 60 години.

Нов двустаен апартамент по турската крайбрежна ивица се продава за 40 000 евро, къща от 120 кв.м. с малък двор и басейн, може да се закупи за 130 000 евро. Срещу само 80 евроцента може да се закупят три килограма домати. Двама души могат да живеят доста прилично срещу 700 евро на месец, пише още "Ди Велт".

Новите законодателни промени за покупка на недвижими имоти в Турция допълнително ще стимулира чуждите инвестиции, смятат експертите.

До момента право на закупуване на имот имаха само онези чужденци, които идват от страните, където това право имат и турските граждани. Новото законодателство ще дава право на закупуване на имот на всеки чужденец без изключение. Чужденците ще имат право да закупят имот до 30 хектара земя без никакво допълнително разрешение. Местните брокери на недвижими имоти очакват "истински бум на пазара".