14 храни, които ни правят по-продуктивни
Знаете поговорката – човек е това, което яде.
И това е истина. Човешкото тяло е една система, задвижвана с енергия. За да функционира, тя гори гориво – храната. И не е безразлично каква ще бъде тя.
От Psychology Today съветват да наблегнете на следните храни, за да увеличите продуктивността си:
Боровинки и подобни
Всички плодове от типа на боровинката, малината и къпината съдържат коктейл от антиоксиданти, които подобряват паметта и двигателната координация. Техните антиоксиданти се преборват със стреса.
Комбинацията от боровинки и авокадо поддържа мембраната на мозъчните клетки млада.
Яйца
Те съдържат витамин Б, подобряват паметта и реакциите.
Сьомга
Притежава омега-3, протеин, желязо, витамин Б. Подобрява паметта, концентрацията и разсъдливостта.
Патладжани
Те поддържат ума „остър“, като подобряват комуникацията между мозъчните клетки и молекулите преносители.
Кофеин
Богат е на антиоксиданти и аминокиселини, подобрява паметта.
Черен шоколад
Увеличава производството на ендорфини, подобрява концентрацията. Млечния шоколад пък подобрява реакциите. И двата шоколада подобряват настроението.
Зеленият чай успокоява нервната система.
Киселото мляко съдържа протеини, минерали и пробиотици, които помагат на храносмилателната система.
Зелени растения (спанак и др.) са богати на минерали и витамини. Желязото в тях помага на повече кислород да се усвоява от тялото ви (и от мозъка).
Червеното вино подобрява паметта и двигателните умения, но само в умерена доза!
Зърнените култури като ориза са богати на витамини и магнезий.
Антиоксидантите в какаото са полезни за мозъчната дейност.
Чесънът има силен антибактериален ефект и помага срещу инфекции и стрес.
От друга страна – ето някои храни, които ще намалят продуктивността ви:
Богатите на захар безалкохолни напитки. Малко след като ги консумирате, глюкозата ще се изчерпа и това ще доведе до срив в тялото ви.
Висококалоричните храни като хамбургери и пържени картофки ви правят сънливи.
Ограничаването от храна (диети и др.) ви прави по-бавни, увеличава времето ви за реакция и влошава паметта.