Очила за 75 000 долара, с размери на кредитна карта и различни уникални качества- съвременните слънчеви очила могат да ви дадат възможност да видите неща, които с просто око никога няма ви се разкрият. Преди старта на лятото Forbes представи няколко уникални чифта слънчеви очила:

Кожени слънчеви очила

Цена: €290

Моделът Hippar- единствените в света очила в кожена рамка-лента, са върха на експериментите на френската фирма Histoire De Voir с естествена кожа. Смисълът на коженото покритие е да реши проблема с изхлузването на очилата по носа, а самата кожената лента се фиксира с магнитни копчета на тила. Тези очила са особено подходящи за активно спортуващи хора.

Очила с размерите на кредитна карта

Цена: $19

Nannini SOS Sun Reader са ултракомпактни и свръхлеки очила, като целта е те да могат с лекота да се съхраняват в бележник, джоб или дори в отделението за кредитни карти. По този начин дори и най-склонните да забравят хора могат да се запасят с няколко чифта на удобни места- за всеки случай.

Очила, по-скъпи от автомобил

Цена: $ 75 000

Най-скъпите слънцезащитни очила в света бяха пуснати на пазара през есента на 2011 г. от CliC Gold. Произведени почти изцяло от 18-каратово злато, те могат да се регулират според широчината на носа, а патентованите магнитни рамки пречат на изхлузването. Освен това очилата са с лещи Carl Zeiss Super ET със специално покритие срещу блестене. В допълнение- бяха произведени едва 100 такива чифта, всеки един с доживотна гаранция. Суперочилата са изработени изцяло ръчно. Сред клиентите, които побързаха да се сдобият с такива, бяха актьорът Ричард Драйфус, Тим Бърън, Хелън Мирън, Ал Пачино, Барбара Стрейзънт и Джери Луис.

Най-екстравагантните

Цена: €221.20

Английската марка с 40-годишна история Linda Farrow стана автор на най-дръзкия и спорен проект в областта на дизайна на слънчеви очила. През 70-те години компанията става пионер в предлагането на слънчеви очила като самостоятелен моден аксесоар, ориентирайки се към младите бохеми, музиканти, кинозвезди и спортисти. Сега компанията работи с редица модни къщи и в тази връзка създаде екстравагантния модел Jeremy Scott Map C1- очила, които закриват половината лице и имат географските очертания на САЩ.

Ретрофутуристични

Цена: $1000

Моделиерът Том Браун е известен с идеално скроените си мъжки костюми и твърдението, че елегантността е универсална и постижима във всички форми на живота. Чифт очила Thom Browne напомнят за интелектуалците от времето на Жул Верн, които стоят машини на бъдещето и модели на паралелната реалност. Но ретрошика е само привиден. Дизайнерските слънчеви очила са изработени ръчно от титан и рог с допълнително подсилена конструкция.

Очила – мобилен телефон

Цена: от $199 до $224.99

Тези напълно обикновени на вид слънчеви очила трудно могат да бъдат заподозрени за високотехнологичен летен аксесоар, каквито са в действителност: те имат Bluetooth, микрофон и стереозвук. Също така са снабдени с патентована система, която позволява да се разпознае гласът на притежателя сред останалите звуци и напълно да се изолира от останалия поток шумове. Всички функции се включват автоматично със самото поставяне на очилата, а за да отговорите на повикване стига и едно движение. Еднократното зареждане позволява да говорите осем часа по телефона или да слушате музика пет часа без прекъсване.

Очила за влюбените в екрана

Цена: $119-149

Очилата Gunnar Optics са предназначени за хора, които прекарват значително време пред екрана на компютъра, ноутбука или телевизора. Благодарение на технологията i-AMP очилата могат да повишат контраста, ясността на зрението (макар и да нямат диоптри), неутрализират отражението на светлината, дори и в най-яркия слънчев ден, и даже поддържат микроклимата около очите, защитавайки роговицата от загубата на влага.