Около 3 млн. лева са щетите на обществените сгради в Перник, а в София щетите възлизат на около 1.3 млн. лева. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той запозна, по свое желание, депутатите с действията, които бяха предприети от компетентните органи, във връзка със ситуацията около земетресението от 22 май и последвалите го вторични трусове, съобщи БНР.

Над 60% от сградния фонд е засегнат от трусовете, каза министър Цветанов и допълни, че до момента има постъпили над 2000 молби за помощ от граждани в община Перник. Правителството е осигурило 21 служители, за да подпомогнат дейността на комисиите, които проверяват и оценяват щетите.

За крайно нуждаещите се са осигурени палатки за около 400 души, плюс 36 фургона.

Цветанов каза, че не е доволен от действията на местната администрация, която не е успяла да създаде добра и бърза организация за събиране на документи в с. Дивотино. За в бъдеще е необходимо подобряване на информационно-разяснителната работа сред обществото, а защитата при бедствия да бъде въведена като задължителен предмет в училищата, каза Цветанов. Към това той добави засилване на ангажираността на медиите и подобряване на взаимодействието с тях.

Правителството прие решение до края на днешния ден да бъде изготвено постановление на Министерския съвет, с което да бъдат осигурени допълнителни средства по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за еднократно подпомагане на всички лица и семейства, пострадали от земетресението на 22 май т. г. и последвалите го вторични трусове. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Помощите в размер на 325 лв. ще бъдат предоставяни още от утре чрез Агенцията за социално подпомагане въз основа на подадени молби от живеещите в общините Перник, Радомир и София-град. Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок от настъпването на събитието.

С друго постановление правителството предостави по бюджета на МРРБ допълнителни 5 млн. лв. за основен ремонт, реконструкция или нов строеж, ако се налага, на пострадалите от земетресението три детски градини в Перник и основното училище „Христо Смирненски” в Радомир.