Изключително силният спад при акциите на най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc., след първичното публично предлагане е донесло загуби за инвеститорите от 25 милиарда долара. Според някои анализатори обаче, акциите могат да загубят още 20% от настоящите си нива, за да се изравнят по финансови съотношения с останалите компании в сферата.

При настоящите цени на акциите компанията е с пазарна капитализация от 79.1 милиарда долара и се търгува при съотношение 29.5 пъти прогнозираната за 2014-та година печалба от 2.69 милиарда долара, според данни на Bloomberg.

Акциите на компанията трябва да се понижат до 23.07 долара, за да достигнат средните съотношения при които се търгуват компаниите от интернет сектора влизащи в съ става на Nasdaq Internet Index.

Поевтиняването на акциите на компанията вече изкараха Марк Закърбърг от списъка на 40-те най-богати души на планетата.

Първичното публично предлагане на компанията, което бе най-очакваното събитие на тази година се превърна в изключително губещо начинание за участвалите на него.

Инвеститорите продаваха акциите на компанията, визирайки неяснотите свързани с модела за ръст на компанията в дългосрочен план.

При цена от 38 долара за акция, първичното публично предлагане на социалната мрежа направи така, че тя да е с по-високи финансови съотношения от 99% от компаниите от Standard Poor’s 500.

„Перспективите за сериозен спад са значителни, предвид на високата премия в цената при която бяха предложени акциите“, коментира Саамет Сина, анализатор в B. Riley & Co., цитиран от Bloomberg.

Акциите на компанията се понижиха вчера за пръв път под ключовата бариера от 30 долара, понижавайки се до 28.84 долара. По време на европейската търговия днес те загубиха нови 2.1% от стойността си до 28.41 долара.

От компанията отчетоха забавяне на ръста на приходите и посетителите на дневна база, както и понижение на печалбата през първото тримесечие до април с 12%. Ръста на продажбите се е забавил, а маркетинговите разходи са нараснали над два пъти.

Въз основа на печалба за последната година от 974 милиона долара, компанията се търгува при съотношение цена-печалба от 81. За сравнение средното подобно съотношение на компаниите от сектора компоненти на Nasdaq е 35.4.