Над 3 милиона ирландци са призвани да участват в днешния референдум за фискалния пакт.

Две години след като получи 85 милиарда евро от ЕС и МВФ, за да се спаси от банкрут, Ирландия ще подкрепи налагането на строги ограничения върху бюджетния дефицит и публичния дълг в Евросъюза, съобщава БНР. Това сочат последните анкети, според които за пакта са 60% от избирателите. Изненади обаче не са изключени, тъй като една трета от електората все още не е взела твърдо становище.

Начело на противниците на договора е лидерът на партията "Шин Фейн" Джери Адамс. Той се позова на растящата обществена и политическа съпротива в континентална Европа, за да обоснове тезата си, че налаганите от пакта бюджетни икономии "не работят". За фискалния пакт се обявиха премиерът Енда Кени и министрите му. Те предупредиха, че негативен вот днес ще спре достъпа на страната до Европейския стабилизационен механизъм.

Евентуално отхвърляне на пакта от ирландците няма да е от решаващо значение, тъй като за задействането му е необходимо да бъде ратифициран от дванайсет държави. Резултатите от референдума обаче могат да подкрепят кампанията на новоизбрания френски президент Франсоа Оланд за допълване на новите фискални правила с мерки за насърчаване на индустрията, отбелязва Франс прес.