Четиридесетте най-богати хора в света са изгубили общо 24.4 млрд. долара през миналата седмица, след като опасенията около нарастващите лихви по облигациите на Испания и проблемите на трудовия пазар в САЩ доведоха до спад на световните борси, информира Bloomberg.

Американският казино магнат Шелдън Аделсън (на снимката) е изгубил 2.2 млрд. долара през последната седмица на май. Акциите на неговата компания Las Vegas Sands Corp. поевтиняха с 10.3% за седмицата. Аделсън е 22-ият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

През миналата седмица съоснователят на Facebook Марк Закърбърг изпадна от класацията. Акциите на социалната мрежа поевтиняха с 13.1% през седмицата. Състоянието на Закърбъг се оценява на 14.1 млрд. долара.

Мексиканецът Карлос Слим остава най-богатия човек в света с 63 млрд. долара. Слим е изгубил 3.1 млрд. долара за седмицата, след като цената на акциите на неговата телеком America Movil падна с 3.04%.

Бил Гейтс се нарежда на второ място с 58.2 млрд. долара.

Състоянието на най-богатия бразилец Айке Батиста намалява с 8.1% до 24.9 млрд. долара като в момента той е 12-ият най-богат човек в света.

Челната тройка на най-богатите се оформя от Уорън Бъфет, който е един от малкото, чието състояние е нараснало през миналата седмица. Оракулът от Омаха е добавил 339.4 млн. долара към богатството си, което възлиза на 44.6 млрд. долара.