Щатските бенчмарк индекси успяха да прекъснат низходящата си серия, и във вторник затвориха на положителна територия, след като силното представяне на сектора на услугите и надеждите, че европейските лидери ще адресират решително дълговата криза, вдъхнаха доза увереност на инвеститорите.

Индексът на непроизводствения сектор, изготвян от Institute for Supply Management, нарасна до 53.7 пункта миналия месец, при средни прогнози на анализатори за стойност от 53.4.

Водеща новина за деня бе телеконфeрентният разговор на финансовите министри и централни банкери от Г7. Те настояха Европа да предприеме по-убедителни мерки да разреши проблемите си и се уговориха как да координират собствените си действия.

В епицентъра на тревогите – в Испания, бюджетният министър Кристобал Монторо за пръв път призна, че страната може да има нужда от международна подкрепа, за да защити банковата си система. Според публикация на германския вестник Die Welt, Мадрид ще получи заем от спасителните фондове, но източници не бяха назовани.

При рекордно ниските цени на акциите на щатския пазар обаче, дори и малките надежди са достатъчни да възбудят апетита на по-смелите купувачи. Осем от 10 индустрии, включени в S&P 500, приключиха деня нагоре. KBW Bank Index се покачи с 1.5%, като акциите на JPMorgan набъбнаха с 3.2% до $31.99. Водещият световен производител на компютърна техника Hewlett-Packard поскъпна с 2.9% до $21.68. Компонентата на S&P 500, следяща жилищните строители, скочи с четири на сто, след като Lennar се извисиха с 6.7% до $25.27, а PulteGroup – с 6 на сто до $8.16.

Prudential Financial Inc. поведе възхода на животозастрахователите, след като Уолстрийт заключи, че договорката на компанията да поеме пенсионните задължения на General Motors Co. може да отвори нови перспективи пред индустрията. Акциите на втория по големия щатски животозастраховател напреднаха с 2.8% до $45.99, а основният му конкурент - MetLife Inc., го последва с 2.1% до $28.39.

Pacific Crest Securities вдигнаха оценката си за SanDisk Corp. и производителят на чипове за памет за мобилни устройства скочи с 5.5% до $33.41.

Facebook обаче продължават похода си към дълбините. Котировките по позицията паднаха с нови 3.8% до $25.87, след като проучване на Reuters/Ipsos разкри, че потребителите на социалната мрежа рядко обръщат внимание на рекламите, които виждат там.

Starbucks Corp. поевтиняха с 2.8% до $52.41. Изглежда, Уолстрийт не одобри решението на най-голямата световна верига кафенета да закупи Bay Bread LLC за $100 млн. в кеш, с цел да разшири асортимента на пасти и сандвичи, който предлага в заведенията си.

Dollar General Corp. отстъпиха с 3.6% до $46.76. Търговската верига обяви, че Buck Holdings LP и главният й изпълнителен директор Ричард Дрелинг възнамеряват да продадат общо 25 млн. от акциите си.

W.W. Grainger Inc. се сринаха с 5.1% до $177.95. Производителят на индустриални стоки – от инструменти до хартия, се нареди сред аутсайдерите след като анализатори от MKM Partners предупредиха, че фазата на растеж за дружеството е към своя край.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average възстанови 26.49 пункта от стойността си, или 0.2%, до 12 127.95. Standard Poor's 500 се вдигна със 7.32 пункта, или 0.6%, до 1 285.50, а технологично ориентираният Nasdaq Composite нарасна с 18.10 пункта, или 0.7%, до 2 778.11. Около 6.1 млрд. книжа смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 9.3% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Коментар: Стоян Станков, Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.