След вчерашните силни ръстове на фондовите пазари по света, очаквам умерено позитивна сесия на БФБ, коментира за Profit.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в „Юг маркет фонд мениджмънт“.

Общите събрания на някои публични дружества не „родиха“ новини, но за сметка на това и не разочароваха акционерите, особено що се отнася да изплащането на дивидент. Въпросното възнаграждение за поетия риск скоро ще поеме към сметките на инвеститорите и вероятно ще окаже някакво краткосрочно влияние върху търговията, смята Тонев.

За търсачите на силни усещания обаче българският пазар отново ще се окаже тесен, предвид ниската ликвидност, дори в периоди на силна корелация с останалия свят.

Истинският адреналин за спекулантите се добива извън пределите на страната ни, където една по-особена дума или потрепване на клепач от страна на Марио Драги или Бен Бернанке са в състояние да задвижат армията от трейдъри, роботи и какви ли още не играчи, чийто (инвестиционен) хоризонт се измерва в часове, и много рядко в дни.

Но и как да бъде иначе, след като политици и централни банкери се чувстват притеснени при всеки спад на индексите с няколко процента, посочва Гено Тонев.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!