Български учени създадоха салам против рак
Български учени създадоха салам, чиято консумацията съдейства за профилактиката на онкологични заболявания. Тя съдържа ликопин – веществото, което се съдържа в люспите на доматите и определя червения им цвят, предаде кореспондентът на ИТАР-ТАСС от София, съобщава БГНЕС.
Изследователи от Университета за хранителни технологии в Пловдив си поставиха за цел да убедят производителите на местни изделия да не добавят вредни съставки за оцветяването на своите продукти. "При производството на доматено пюре няма нужда да се изхвърлят люспите на доматите, защото те съдържат ликопин, който може да се извлече и използва в качеството на естествен оцветител", заяви доцент Панталей Денев.
Според изводите на учените, ликопинът може да понижи вероятността от образуването на някои видове рак. Той също така е полезен за кожата и забавя нейното стареене. Не е изключено в най-скоро време в България да се появят първите салами, полезни за здравето.