Защо производителите развалят вкуса на кафето?
Производителите на кафе прибягват до използването на все по-голямо количество нискокачествено кафе, поради силното поскъпване на сорта Арабика по данни на Асоциацията на производителите.
Тенденцията е далеч по-разпространена от очакванията на специалистите в бранша и това показват данните за продажбите и търсенето на Робуста.
Така например в САЩ вносът на кафе Робуста се е повишил с близо 80% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, докато вносът на кафе тип Арабика се е понижил с 30%.
Подобна тенденция се отчита не само отвъд океана, но и по целия свят.
Растящите цени на кафето карат и потребителите да се ориентират към продукти с по-ниски цени-тенденция, на която трябва да отговорят и водещите световни производители.
Оказва се, че пазарът е много по-чувствителен към цената на кафето, отколкото към промяната в качеството на продукта.
Все по-достоверни стават спекулациите, че някои кафевериги в САЩ увеличават дела на Робустата в своите „тайни рецепти“, действие, жертващо в известна степен качеството на продукта за запазване на рентабилността.
Тези тенденции стартираха през миналата година, когато покупките на кафе Робуста от Бразилия – втория най-голям производител на сорта, се утроиха до 813 000 шестдесеткилограмови торби.
И докато общият обем все още е значително под този от 5.84 милиона торби кафе тип Арабика от страната, ръстът е бил значително по-голям в сравнение с повишението от 3% при по-висококачественото кафе.
Силното 11-месечно поскъпване в цената на висококачественото кафе Арабика доведе да ръст над два пъти в цената на суровината на стоковите пазари до над 3 долара за 0.45 кг през май миналата година, което бе нов 34-годишен рекорд.
Това направи премията, при която се търгува кафето Арабика над цената на Робустата в размер на около 1.9 долара за 0.45 килограма.
Оттогава тенденциите при цената на кафето се промениха и наблюдавахме силно поевтиняване при цената на Арабиката с около 70% от върховите стойности до около 1.70 долара за 0.45 кг. Това значително стесни и маржина, при който се търгува Арабиката и Робустата.
Дали обаче производителите ще се върнат към използването на повече висококачествено кафе в своите продукти? Отговорът е: „Най-вероятно не“. Ако потребителите приемат радушно и няма много оплаквания, то най-вероятно схемата на производство с по-големи количества робуста ще продължи, смятат пазарни наблюдатели.