Големите спортни мероприятия често имат негативно икономическо влияние върху страните домакини в дългосрочен план. За подготовката си домакините обикновено "наливат" милиарди долари, като след приключване на събитието, те остават с големи дългове, а безработицата веднага отчита ръст.

Защитаващите на обратната теза посочват Барселона за пример, тъй като според тях Олимпийските игри спомогнаха за съживяването на туризма.

През следващите три седмици Полша и Украйна са домакини на Европейското първенство по футбол. Финалът на турнира ще е на 1 юли в Киев, а анализатори от френската Societe Generale споделят какво според тях ще означава това за икономиките на двете страни.

Полша

Страната се имунизира срещу кризата най-вече поради големите си инфраструктурни разходи през последните четири години. Анализаторите изчисляват, че инфраструктурните разходи, свързани с Евро 2012 в страната, възлизат на 25.6 млрд. евро, като над 16 млрд. евро от тях са за строителството на пътища.

Инвестициите в хотели също отчитат ръст през последните години, а общите вложения успяха да добавят 1.5% към БВП на страната.

Украйна

За разлика от Полша, Украйна усети кризата доста тежко, след като БВП през 2009 г. отчете спад от 14.8 на сто.

Инфраструктурните инвестиции в страната са основен двигател и на чуждестранните инвестиции в страната. Тук разходите за инфраструктурата достигат 10.5 млрд. долара, или 8.3% от БВП. Най-голяма част от вложенията (73.8%) са насочени към подобряване на магистрали, ЖП линиите, летищата и др.

Инфлация

През юни и двете страни -Полша и Украйна, се очаква да отчетат ръст в инфлацията, основно поради повишение в цените на хранителните стоки, алкохол и безалкохолни напитки, цигари, ресторанти и хотели.

От двете страни Украйна се очаква да бъде по-силно повлияна от повишението на инфлацията, тъй като храните имат по-голям дял в потребителската й кошница.

Туризъм

По предварителни данни общо 820 800 души се очаква да посетят Полша по време на Евро 2012, като от тях 453 000 души ще останат в страната повече от 1 ден.

Според анализаторите между 200 и 250 хил. фенове ще посетят страната само за двубоите от груповата фаза, като прогнозите са те да похарчат между 42 и 54 млн. евро.

Сравнително малката сума се определя от факта, че Полша е домакин на отбори с големи икономически проблеми като Гърция, Ейре, Испания и Италия.

В Украйна пък ще играят отборите на Англия, Холандия и Германия, както и Франция, и Швеция, което ще бъде от по-голяма полза за страната, тъй като очакванията на властите са за между 800 хиляди и 1.2 млн. туристи през идните дни.

Трябва да се спомене и фактът, че за финала на 1 юли в Киев цените за нощувка в хотелите достигат и до 1000 долара за нощ. Очаква се туристите в Украйна да оставят в страната между 320 и 400 млн. евро.

И така, освен наблюдавания бум на строителството, през идните дни можем да очакваме и истинско нашествие на туристи към Полша и Украйна. Разбира се от това ще спечелят както хотели, магазини и ресторанти, така и развлекателната индустрия, включително проститутките.